Тялото винаги наваксва килограмите си

Да се спазва хранителен режим, се налага не само за стройна фигура. Има лечебни диети. При стомашно-чревни болести например се избягват определени храни. При затлъстяване се орязва калорийният прием. Има и кратки диети за пречистване. Едни минават на мед, чай и плодове, други спазват житния режим на Дънов, който трае 10 дни.

Но при някои хора започването на диета няма край заради погрешното убеждение, че контролират храненето си, обяснява проф. Захарина Савова от Медицинския университет в София. Всъщност те не са в състояние да намалят храната. Диетата за тях е проблем и може да премине в глад или преяждане.

Загубата на контрол при преяждане води до чувство за вина. Тогава се прибягва до лаксативи, диуретици, хапчета за отслабване и пак диети. И кръгът се затваря. Това провокира проф. Савова да напише книгата си за психология на храненето “Огледай се в празната чиния”.

Гените имат значение

В безкрайния цикъл на диетите попаднат хора с определена нагласа. Ето защо е важно каква да е диетата, колко да трае и дали здравословното състояние я позволява.

Няма смисъл да се гладува 2 седмици и да се върнеш към предишното хранене. Тогава желанието за “забранени” храни става неудържимо и сваленото тегло се наваксва. По-добре е да се внимава колко изяждаш и в избора на продуктите и да се движиш повече. Вместо да хабиш енергия да сваляш 3-4 кг с гладуване и стрес за тялото, по-добре е да я инвестираш в приятни изживявания. Положителните емоции намаляват усещането за глад.

Емоциите и храната

Когато количеството на храната и калориите в нея се намалят, се забавя обмяната, а с това и отслабването. Усилва се чувството на глад. Така лишаването от храна и прекомерната физическа активност могат да доведат до загуба на контрол и да се стигне до преяждане. При проблем с теглото, но без медицински причини вероятно има нерешени емоционални дилеми, трудна житейска ситуация, стрес. Ако не се намери изход от тях, може да се стигне до хранителни разстройства. Когато човек не знае как да изразява емоциите си, той ги прехвърля върху храната. Дъвченето има силен успокояващ ефект. Затова някои ядат, когато са гневни, а други упорито дъвчат дъвка.

Съветват да се избягва сладкото. Но въглехидратите са основен източник на енергия, който засища. Те повишават отделения инсулин, който пък вдига нивата на серотонина и подобрява настроението. При бедна на въглехидрати храна серотонинът пада и това води до депресия.

Точното тегло е това, при което човек е здрав, енергичен и не се задъхва по стълби. Отговорете си на въпросите боледувате ли често и от какво, задъхвате ли се, усещате ли тежест или липса на сили, имате ли диабет и слабо сърце и дали те имат връзка с килограмите. Всички опити човек да променя драстично теглото си са опасни за здравето, казва проф. Савова.

Има случаи на анорексия, започнали от лечебна диета. Често тя продължава и след оздравяването и се развива това разстройство. Степента на уязвимост е различна. Някои са по-застрашени поради начина си на живот или професията – спортисти, манекени, артисти, танцьори.