Хладилната камера е едно от най-добрите изобретения на ХХ век. В нея при температура минус 18 градуса напълно се запазват ягоди, месо, риба, даже бульони и супи. Стават обаче и грешки.

Чекмеджета

Във фризера никога няма място. А винаги ви се иска да натикате вътре още една порция котлети или риба. Но чекмеджетата не бива да се тъпчат дотам, че да не могат да се затворят. За продуктите трябва да има място и остане свободно пространство за циркулация на въздуха. Иначе нищо не се охлажда.

Опаковки

Найлоновите пликове не стават за фризер. Ще се късат и чупят от студа. Нужен е плътен полиетилен или здрав картон като кутиите за прясно мляко и сокове.

Без въздух

Не бива месото просто да се хвърля във фризера. Трябва първо да се опакова плътно, за да се изгони въздухът. Тогава хем ще замръзне по-бързо, хем ще се запази по-дълго и няма да попие миризмата на околните продукти.

Малки порции

Продуктите за фризера трябва да са разфасовани в малки пакети или кутии. Като ви потрябва, ще вземете колкото е нужно, без да размразявате цялото количество.

Срокове

Най-важното са сроковете на съхранение. Никоя храна не може да стои с години във фризера. Максимумът е 1 година, за повечето храни и по-малко. При това вкусът и качеството на продуктите се влошават, особено ако са по-мазни като рибата. Слагайте етикет на всеки пакет с датата на замразяването му. Още по-добре ще е да запишете какво има вътре.

Птици - 9 месеца

Месо - 4-6 месеца

Риба - мазна 2-3 месеца, иначе 6 месеца

Морски храни - 3-4 месеца

Полуфабрикати - 3-4 месеца

Готови ястия, бульони, супи и сосове - 2-3 месеца

Плодове и зеленчуци - до 1 г.

Гъби - бланширани 1 година, пресни - 8 месеца

Сладолед - 2 месеца

Маргарин и масло - 9 месеца

Хляб и печива - 2-3 месеца

 

Какво не бива да се държи вътре

Хляб. Заради високата влажност в хладилника бързо ще хване мухъл.
Сосове. Ако са пакетирани, съдържащите оцет сосове губят вкуса си в хладилника и променят консистенцията си. Ако обаче сте ги разпечатали, непременно ги дръжте в хладилник, иначе ще се натровите!
Зеленчуци. Доматите опемкват и губят вкуса си в хладилник, чесънът гние, нишестето в картофите при ниска температура се превръща в захари и те вече не стават за ядене.
Кафе. Губи аромата си и се пропива с миризмите на другите продукти в хладилника.
Плодове. Банани, пъпеши, манго и папая при ниски температури отделят етилен. Този газ прави бързо да узряват (и презряват) не само тях, но и всички други плодове и зеленчуци в хладилника..
Зехтин. При температура под 12 градуса потъмнява, става мътен и добива горчив привкус.
Шоколад. Заради високата влажност и ниската температура побелява и му избиват капки вода. Това не е вредно, но вкусът му се влошава.
Подправки. Губят аромата и вкуса си. Джинджифилът също не бива да се държи на студено. Чушлетата обаче може.
Мед. Може с години да го съхранявате при стайна температура и дори на топло, но в хладилника ще се захароса и ще изгуби полезните си свойства.
Босилек. Обича топлото и бързо вехне в хладилник за разлика от магданоза и копъра.