15°C   София
 

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за нея има 4 аспекта: упадък, принуда, безотговорност и оскотяване.

Заради химичното разнообразие на веществата, водещи до зависимост, фармакологичната им класификация е трудна и се обляга предимно на ефекта от действието им върху централната нервна система.

Юридическата класификация различава две групи субстанции, поставени под контрола на ООН - наркотици (подредени в 4 групи според риска) и медикаментозни психотропни вещества. Виенската конвенция от 1971 г. (подписана от над 100 страни) налага забрана на наркотиците и надзор, осъществяван от Световната здравна организация.

От 1970 г. се прави разграничение на дрогите на меки и твърди. Меките нямат силни токсични ефекти и употребата им не води до зависимост. ЛСД например е слабо токсичен соматично и не създава зависимост, но е много вреден на психично ниво. Смята се, че меките дроги растат спонтанно в природата и се отглеждат (канабис, опиум, кет, кока, пейотл, халюциногенни гъби, тютюн, алкохол, чай, кафе, шоколад и др.) А твърдите се получават чрез химически синтез или екстракция (морфин и хероин, кокаин и крек, метадон, ЛСД, синтетични аналгетици, амфетамини, псилоцибин, мескалин).

В Европа индивидуалната проста употреба на всякакъв наркотик е забранена в 4 държави: Франция, Люксембург, Финландия и Португалия.И?
09/15/2021 11:26:47

И сега какво? Кацаров се кани да забрани аналгина ли? За да може всеки с главоболие да го пише ковид? Нищо чудно, ако директора не е от неговите, защо пък не. Доста хранителни добавки минаха в графата "медикаменти", то и хляба май натам върви. И какво стана с козметичните продукти с розово масло или с лактобактерии, които конкурират тези на харварда, да не говорим. Абе яко чегъракане.

Последен писък на дрогата
09/15/2021 22:24:30

Вижте медиите, вижте истериите покрай пландемията! Вече почти 2 години ни дрогират неистово по всички възможни начини с тази нова дрога – ковида. Дрогата действа предимно на психологическа основа, и се движи предимно по медийните канали. Но за съжаление след толкова дълготрайно въздействие започна да се разпростира и извън тях, и като типично раково образувание ограничава все повече нормалните човешки свободи. Някакво лечение?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Направиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...