Лятото е добър повод човек да промени нещо в живота си. Например да спре да яде месо. Вегетарианец обаче е нещо много повече - това е друг мироглед, който не се свежда само до авокадото върху препечена филийка.

Малцина опитват, а едно изследване в Англия от миналата година показа, че още по-малко успяват. 28% от младежите са се опитали. А 19% решили освен месото да откажат и млечните продукти и яйцата, т.е. да станат вегани. Направили са го 9%.

Още миналата година 59% от опиталите веганска диета за пръв път са й обърнали гръб. За 38% тя била непосилна за спазване, а 21% казали, че нямат време да си готвят според нея.

За да минеш само на растения, се иска известна подготовка, както и нови познания.

Калций

Първо трябва да се помисли за приема на калций. Щом вече няма мляко и млечни продукти, дефицитът на калций в тялото ще създава сериозни здравословни проблеми. На първо място това е остеопорозата. Ето защо трябва да се приемат усилени с добавен калций млека и сирена от соя и други алтернативи на млякото, например ядки. От тофу пък се набавя калциев сулфат и с него се правят супи и сосове. Друг източник на калций са листните зеленчуци, сусамът, ядките и сушените плодове.

Белтъчини

Мит е, че с веганска диета трудно се набавят белтъчини. Иска се само да се яде разнообразна храна - бобови растения, семена, ядки, хляб, макарони и ориз. Соя и киноа осигуряват незаменимите аминокиселини.

Йод, селен, цинк

Дефицитът на йод е друг страничен ефект от веганската диета. Той е вреден за щитовидната жлеза, така че трябва да се готви само с йодирана сол и да се ядат водорасли поне два пъти седмично.

Трябва да се внимава и за селена, който е важен антиоксидант. Набавя се от бразилски орехи. За нуждите на организма от цинк пък трябва да се ядат ферментирали соеви продукти.

Но понеже от менюто е изключена и рибата, ще има дефицит на омега 3 мастни киселини. Той трябва да се компенсира с орехи, рапично и соево масло.

Желязо

И желязо трудно се набавя в нужните количества само от растителна храна, така че анемията ще дойде. Тя е честа гостенка на веганите. Ако ли пък вече имате анемия, по-добре не започвайте веганството. Желязо се набавя със сушени плодове, боб и леща, сусам и листни зеленчуци. За по-ефикасното му освояване от тялото трябва то да се приема заедно с витамин С от плодове, зеленчуци и пресни сокове от тях.

Разнообразие

Ако си новак във веганството и още не си се научил да готвиш повече от две ястия със зеленчуци, ще е трудно и ще ти се яде постоянно още нещо. Намери рецепти за повече ястия и включвай в тях всички изброени по-горе съставки. Въпреки това ще се налага да приемате и хранителни добавки, най-вече мултивитамини. И особено витамин В12, който иначе се набавя само от месото. От него трябва да се взема по една капсула от 1,5 микрограма на ден.

Разноски

Голяма грижа на веганите са големите им разходи, за да бъдат вегани. Хем е скъпо, хем не е удоволствие. Но би могло и да не бъде скъпо, ако сами си отглеждат част от храната. Но за това се искат още повече познания и приготовления.