Принц Хари практикува специално движение на очите, а баща му Чарлз и съпругата Меган - йога

Влизането на американската актриса Меган Маркъл в британското кралско семейство предизвика доста сътресения и повдигна завесата към алтернативните методи, на които някои от членовете му разчитат, за да си пазят нервите и да лекуват здравословни проблеми. Наскоро съпругът ѝ принц Хари разкри, че провежда сесии за десенсибилизиране и преработка на движенията на очите, за да излекува травми, причинени от ранната и внезапна смърт на своята майка Даяна. Той даже демонстрира как се прави

терапевтичната

практика EMDR

в документален филм за психичното здраве, който създаде заедно с тв водещата Опра Уинфри.

В родината си Хари отнесе доста критики, тъй като не е присъщо на членове на британското кралско семейство да коментират публично здравословното си състояние, но в САЩ, където в момента живее със семейството си, се радваше на голямо одобрение. Причината е, че американците са свикнали звездите им да имат по-отворен начин на живот.

Освен това се смята, че публичното говорене за психичното здраве може да помогне на доста хора да осъзнаят, че имат проблем с него, и да ги подтикне да търсят начини за справяне, дори да нямат средства за скъпи терапевтични сеанси.

“Винаги съм искал да опитам EMDR. Това беше една от различните форми на изцеление, с които бях готов да експериментирам и никога нямаше да бъда отворен към нея, ако не бях вложил толкова много усилия за терапия през годините”, каза Хари във филма “Това мое аз, което не можете да видите”. Той обясни как Лондон се е превърнал в източник на травмиращи преживявания за него.

На 12-годишна възраст е бил принуден да върви след ковчега на Даяна, която умира в катастрофа при преследване от папараци. Никога не успява да се справи с медийния интерес към семейството в Англия, на който смята, че е станала жертва майка му, но е трябвало да го търпи заради монархическата си роля. Сега, когато се е отказал от нея, има повече свобода да работи за психиката си.

EMDR е терапия, подпомагаща хората да се освобождават от травматични спомени. Тя е създадена през 80-те години от американската психоложка Франсин Шапиро, но едва напоследък започва да става популярна. Във филма принцът демонстрира как тя се провежда. Хари кръстосва ръце пред гърдите си и

започва да потупва

с тях последователно

раменете си,

затваря очи и ги движи под клепачите, докато психотерапевт го насърчава чрез въпроси да се върне към негативни моменти от миналото, които са му създали усещане за страх.

“EMDR има за цел да промени начина, по който пациентите мислят за травмиращо преживяване, така че да се превърне в лош спомен, а не в нещо, което ги обзема”, обяснява пред “Дейли мейл” британският клиничен психолог Марк Макфетридж. Движението на очите дава задача на мозъка, която го държи здраво стъпил в настоящето и пречи на паметта да става водеща. Правени са редица проучвания дали това е ефективен метод и повечето са завършили със заключение, че наистина може да помогне за преодоляване на посттравматични стресови разстойства, но успехът зависи до голяма степен от терапевта, който провежда сеансите.

С други думи, това не е нещо, което може да се научи и практикува самостоятелно, както например е йогата, която няколко членове на британското кралско семейство практикуват, включително съпругата на Хари и баща му. За 72-годишния принц Чарлз тя е средство за справяне със стреса, изграждане на устойчивост и укрепване на имунната система.  Принц Чарлз демонстрира йога упражнения с английски ветеран от Афганистан.

Принц Чарлз демонстрира йога упражнения с английски ветеран от Афганистан.

25-годишният му братовчед Сам Чато пък даже

премина 4-седмичен

курс в Индия

за учител по йога. И макар все още да не е решил дали ще я преподава в родната Англия, той написа в социалните мрежи, че е получил знание, което винаги ще носи със себе си. “Имах удоволствието да се свържа с толкова много красиви, подкрепящи и любящи хора. Това ти се случва, когато правиш йога с други. Вместо да отделяте време за притеснения за социалното си положение, чрез процеса на изучаване вие се отваряте към хората около вас, като незабавно изграждате силни и дълбоки връзки”, пише Сам Чато.

Медитацията е друго популярно средство за справяне с трудности сред кралските особи. Съпругата на престолонаследника принц Уилям – Кейт, я практикува по време на трите си тежки бременности, а братовчедка му – принцеса Беатрис, я използва за успокоение при стрес. “Видях

силата на

медитацията

и дълбокото

дишане,

когато бях болна, и осъзнах, че това е нещо, чрез което мога да облекча и процеса на появата на моите деца”, обясни Кейт защо е избрала да роди под хипноза. Смята се, че този метод намалява чувството на страх и тревожност у родилката, въпреки че няма научни доказателства за това.

Същото важи и за аюрведата, на която съпругата на принц Чарлз – Камила, се е доверила за справяне със синузита си. Тя е посещавала няколко центъра, които прилагат древния индийски лечебен метод, включително два пъти в Бангалор. Водещ принцип на аюрведа е, че здравето се поддържа от баланс между 3 елемента, наричани доши, и синузит има, когато е нарушено равновесието на две – вода и въздух. Лечението включва изплакване на носа със солена вода, масаж на челото с топли масла и инхалации, честа консумация на куркума.

“Баща ми е индиец и разбирам теорията на доша, но нямаме научни доказателства, че тя работи. Въпреки това използваните в аюрведа лечения приличат на някои от тези, които аз препоръчвам на пациенти със синузит. Вдишването на пара, горещите компреси и изплакването на носа с физиологичен разтвор помагат да се отмие инфекцията. Има доказателства, че куркумата може да намали възпалението като цяло в организма, въпреки че не е доказано, че помага при синузит”, коментира пред “Дейли мейл” професор Пол Чатрат, консултант по уши, нос и гърло в болницата в Есекс.

За Меган Маркъл алтернативните методи на лечение са начин на живот още преди да влезе в британското кралско семейство. Майка ѝ е треньор по йога и тя я практикува от малка. Обръща се и към акупунктурата преди години, след като страда от мигрена. Твърди се, че я е използвала и по време на първата си бременност, когато не чувства подкрепа от двореца при справяне с предизвикателствата, произтичащи от публичността, която изисква ролята ѝ на съпруга на принц Хари.