Ефектът от червеното е два пъти по-малък, а от бира и концентрат няма никакъв

50-годишната Анна Ричардсън, телевизионна водеща и писателка, наскоро призна публично, че има проблем със запомнянето. Тя нарече състоянието си мозъчна мъгла вследствие на менопауза.

“Забелязах, че умът ми вече не е толкова бърз. Налага се да правим по няколко дубъла, защото забравям какво предстои в предаването. Започнах да се боря с това, да си записвам и запомням. Като журналист съм обучена да обработвам голям обем информация, но с изненада установих, че не се получава”, разкри Ричардсън. Тя приема болезнено случващото се, тъй като баща ѝ има деменция. Тя знае колко трудно е да се опитваш да подобриш паметта си, а тялото отказва да съдейства. И се включва в телевизионно предаване по въпроса, за да помогне на хилядите жени, сбълскващи се с този проблем, когато менструалният им цикъл започне да спира.

Той настъпва, когато яйчниците престанат да произвеждат естроген и прогестерон поради стареене. Нарушава се хормоналният балас, като симптомите са горещи вълни, изпотяване, променливо настроение, неразположение и главоболие.

Обикновено менопаузата е около 50-ата година, но някои признаци се появяват години по-рано, при 5% от жените дори под 40 г.  Правени са стотици проучвания, за да се разбере на какво се дължи ранната менопауза и дали е възможно нейното отлагане. Установено е, че най-често причините са генетични или следствие от болести. Има обаче и свързани с начина на живот – теглото, подвижността, храненето.

Наскоро американско проучване показа, че жени, които пият по чаша бяло вино на ден, ранната менопауза е с 20% по-рядка Учени от Масачузетския университет в Амхърст са следили здравните показатели на 108 000 жени в продължение на 20 г. и са ги анкетирали дали пият алкохол. Искали да проверят дали наистина той има отношение към наближаващата менопауза, както се твърди, и какъв вид и количества могат да са полезни. Така открили, че умерената употреба на бяло вино е най-ефективна. Наполовина по-малко въздействие има червеното, а бирата и концентратът нямат влияние.

По принцип пиенето на вино се увеличава през менопаузата, тъй като се смята, че повишава нивата на естроген в организма. Но няма научни доказателства за това. Учените обясняват, че в него има антиоксидант, който прилича на естроген и има облекчаващ ефект върху нервността и горещите вълни при спиране на цикъла.

Друго проучване с 400 жени в предменопауза е установило, че една алкохолна напитка на ден подобрява настроението и тонуса. Този ефект се засилва, ако те са непушачки и спортуват поне веднъж седмично.

Трябва обаче да се има предвид, че от алкохола се пълнее, което е характерно за менопаузата. Той е доста калоричен и когато се добави към естественото забавяне на обмяната, присъщо за тази част от живота, телесното тегло нараства.

Прекалената употреба на алкохол пък има незабавни и дълготрайни ефекти. Тя уврежда черния дроб, сърцето и води до рак. Затова е важно всяка жена да прецени как тялото ѝ реагира на виното. Още повече че едва ли лекар би предписал редовно пиене при оплаквания, свързани със спиране на цикъла. Обикновено се назначава хормонозаместваща терапия, въпреки че тя също крие рискове.

Според проучване на университета “Темпъл” умерената физическа активност има положителен психологически ефект, който намалява или елиминира нуждата от прием на хормони. Изследването е показало, че спортуващите страдат по-малко от стрес, безпокойство и депресия от тези, които навлизат в менопауза без спорт. Това не важи за горещите вълни, но те могат да се облекчат с някои трикове. Например да се избягва носенето на тесни дрехи и престоят в топли стаи, особено по време на сън. Най-добре е в спалнята да е около 20 градуса. Да се избягват стрес, кофеин, алкохол, пикантни храни и цигарен дим, тъй като те предразполагат към изпотяване.

Някои препоръчват да се диша дълбоко по 15 минути сутрин и вечер или йога за балансиране на тялото. Да се приемат витамини В-комплекс и Е, както и храни, богати на фитовещества, подобни на естроген. Такива са соя, ленено семе, сусам, фъстъци, орехи, праскови и ягоди.