12°C   София
 

Мит 1. От въглехидратите се пълнее, затова диетите ги изключват.

Ако се говори за калоричност, по-опасни са мазнините. Белтъчините и въглехидратите имат горе-долу еднаква калоричност за единица маса. Но богатата на въглехидрати храна повишава нивото на глюкозата в кръвта и съответно производството на инсулин. А това пък повишава апетита. Хората обикновено не прекаляват с белтъчини, но много по-често се изкушават от въглехидрати или разни сладки и тестени храни.

След прием на белтъчна храна чувството за ситост се запазва дълго, тъй като усвояването й е по-бавно. Да се изядат 300 г месо е по-трудно отколкото 300 г десерт, например. Любителите на сладкото пълнеят от въглехидратите просто защото прекаляват с тях и не могат да се спрат.

Диетични режими, които изключват въглехидратите, не са лесни за спазване. При тях се появява усещане за слабост, лесна умора, отслабване на паметта.

Мит 2. Бавните въглехидрати са полезни, а бързите - вредни.

Бавни или с нисък гликемичен индекс са храните, които бавно повишават нивото на кръвната захар. Бързи са продуктите с висок гликемичен индекс, които го вдигат бързо. Към бавните се отнасят нишесте, целулоза, пектини - те са сложни въглехидрати (полизахариди). В тялото те първо се разлагат до дизахариди, а после до глюкоза.

Бързите въглехидрати основно са дизахариди, като най-известните са захарозата и лактозата. Те много бързо се разпадат и съответно бързо повишават глюкозата в кръвта. Ако не се използват - т.е. при липса на физическа активност, бързо се натрупват като запаси от мазнини. И ако човек не се движи достатъчно, е добре да ограничи приема на всички въглехидрати - както простите, така и сложните. Бавните се превръщат в бързи и ако не се "изгорят" чрез физическо натоварване, се трупат като тлъстини в тялото.

Докато спортува, човек може да усети замайване и слабост. Това е знак, че е паднала кръвната му захар и е добре да хапне бързи въглехидрати - бонбон или чай с мед, например.

Мит 3. Въглехидратите са вредни за зъбите.

Това не е мит. Вредни за зъбите са именно простите въглехидрати. Захарта е великолепна среда за развитие на патогенни микроби, които подпомагат образуването на зъбна плака. От нея стават кариесите. За зъбите са вредни и продуктите от рафинирано брашно - хляб и тестени изделия, картофи, всякакви нишестени продукти и всякакви сладкиши. Те могат да се заменят с черен или ръжен хляб, приготвен без мая, както и с макарони от пълнозърнесто брашно.

Мит 4. Въглехидрати да се ядат до обед.

Като се има предвид, че бързо се усвояват - да, така е. Вечеря, богата на белтъчини, предпазва от огладняване късно вечерта и спестява среднощните разходки до хладилника.

Но всички храни съдържат и въглехидрати, и белтъчини, и мазнини. В млякото например има повече въглехидрати отколкото белтъчини. А лактозата в него е дизахарид или бърз въглехидрат. Затова, да не се яде храна с въглехидрати през втората половина на деня, не е лесно.

Мит 5. Фруктозата е по-полезна от захарозата.

Невярно! Има много данни точно за обратното - че фруктозата е много по-вредна от захарозата.

Мит 6. От въглехидратите се развива диабет.

Диабетът зависи от много фактори. До голяма степен роля при него играе и наследствеността. Ако някой има предци диабетици, ако преяжда и дебелее, лекарите биха му препоръчали да ограничи въглехидратите в менюто си. Но за останалите хора не може да се твърди, че приемът на въглехидрати обезателно ще доведе до развитие на диабет.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Коварна болест погуби 15-годишния Ники от София

15-годишният Николай Витанов загуби дългата и тежка битка с коварна болест, по пътя на която...

Умря шефът на реанимацията в Благоевград

Началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ - Благоевград д-р Любомир...

Приятелят Джеки: Операция от перитонит уби Джони Пенков

Сърцето му не издържа на ужасяващите болки, дъщеря му бе до него "Последната операция, която се...

След COVID 40% са с увреждания 6 месеца

Няма изгледи вълната на Ковид да е по-лека и с по-ниска смъртност от предишните, както Кацаров и...

Проф. Александрова: Среща с вируса и после ваксина дават най-добра защита

Напоследък излязоха много сериозни публикации, които на практика показват, че най-добра защита имат...

Как да сваля креатинина

Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението...

Откриват Рен Шюе център със семинар в София

Световна система за здраве и благоденствие стъпва в България Безплатен семинар в софийската зала...

Тайните на дълголетието на китайския император

Не са много императорите-дълголетници в китайската история. Циенлун обаче се слави като най-дълго...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...