Чрез някои прости всекидневни действия може да се прецени какво ще е здравословното състояние в дългосрочен план по-точно, отколкото със скенер в болница или с изследване на кръвта. На пръв поглед тези действия за лесни и маловажни, но с напредването на възрастта стават все по-трудни.

Те дават обща оценка на състоянието на човека в третата възраст. нещо като "тестове" - решаваш ги и по резултатите съдиш колко години живот ти остават.

Тест 1: Стоеж на един крак

Проверете колко дълго можете да издържите на един крак, без да затваряте очи. Заставате прави насред стаята, вдигате единия крак и го сгъвате назад в коляното. Следите по часовник колко дълго ще запазите равновесие в тази поза. Повторете теста и пресметнете средното аритметично време от двата пъти.

Резултати

Ако издържате 60 секунди и повече, вие сте в добро здраве.

При залитане след 20 до 60 секунди загубата на равновесие може би е свързана с наличието на миниатюрни лезии или микрокръвоизливи в мозъка, нищо че външно ви няма нищо и се чувствате добре. С времето тези малки кръвоизливи може да доведат до инсулт или до влошаване на паметта.

Ако запазвате равновесие под 20 секунди, идете на лекар.

Тест 2: Изправяне без помощ

Няма по-лесно от това да седнеш и после да станеш. Но за стари хора това почва да става все по-трудно, особено ако не си помагат с ръцете или колената.

Сядате по турски на пода, така че да няма мебели в обсега на ръцете ви. Разпервате ги встрани, за да може да пазите равновесие и се опитвате да станете.

Резултати

Ако както сядането, така и ставането от пода е без подпиране с ръце или с колене, вие сте все още гъвкави. Мускулите ви държат и ще изкарате още дълго. Но ако човек не може да стане без подпиране, му остават още около 7 години живот.

Тест 3: Пипане пръстите на краката

Лесно е, но до 40-годишна възраст. След това гъвкавостта на тялото се влошава и става все по-трудно да се наведеш дотолкова, че да стигнеш с ръце пръстите на краката си и да ги докоснеш.

Резултати

Ако пипате пръстите на краката си, вие сте в добро здраве и достатъчно гъвкави. Гъвкавостта е индикатор за състоянието на артериите. Ако я има, те още не са втвърдени и кръвта се движи свободно в тях.

Ако не успявате да се сгънете дотолкова, че да пипнете пръстите на краката си, артериите ви в някаква степен са се втвърдили и сърцето трябва да работи по-усилено, за да движи кръвта в тях.