Проучвайте продуктите, не минавайте рязко на строг режим, само с фитнес не става

Защо не трябва да се слабее с насилие над волята и какви практики са по-скоро вредни, отколкото полезни при диети?

На тези въпроси отговаря лекарят диетолог от Санкт Петербург доцент Андрей Бобровский в интервю за руското радио “Спутник”.

Експертът посочва пет най-разпространени грешки, които допускат хората, стремящи се да се избавят от излишните килограми.

Първата грешка – това е неведението за истинските енергийни ценности на продуктите.

Мнозина смятат, че консумират изключително ценни храни, но не се интересуват и не проучват колко са калориите в тях и съответно си хапват повече, отколкото е нужно.

“Хората имат своя

представа за

полезната храна

Купуват примерно от магазина това, което им се струва добро за фигурата – обезмаслени фитнес закуски, закуски без захар и други такива. Производителите постъпват хитро – слагат на опаковката надписи от рода на “полезно за талията”, като се аргументират с това, че съдържанието на захар е намалено с 10 процента. Но в същото време е увеличено съдържанието на мазнини и обратното”, обяснява кандидатът на медицинските науки.

Втора грешка е бързо и рязко да се премине към съвършено друг тип хранене.

Да се захванеш незабавно да поддържаш напълно различен хранителен режим, е много сложно и такива опити обикновено са обречени на провал.

“Когато човек реши, че oт понеделник започва съвсем поновому: или не яде вечер, или не яде на обяд, или отказва всякакво месо и протеини и минава на една салата, това е неправилно. Такъв мощен зигзаг е една от главните грешки при диетите, защото не можеш да издържиш дълго. Минават два-три дни или седмица, махваш с ръка и казваш: Стига!”, обяснява Андрей Бобровский.

Третата грешка е решението да се отслабне единствено чрез физически упражнения.

Такъв подход е неефективен, тъй като да запазиш резултата от този тип отслабване е много сложно.

“Опитът показва, че е достатъчно да хапнеш извън програмата няколко равиоли или една кифличка, и часовете потене във фитнеса отиват на кино. Преяждането с калорийни продукти изпраща на вятъра цялото физическо натоварване”, казва диетологът.

Четвъртата грешка е прекалено емоционалният подход към поставената хранителна задача.

Желанието да отслабнеш единствено със силата на волята може в крайна сметка да доведе до обратен резултат.

Възниква стрес, който

на свой ред те тласка

да се тъпчеш с храна

“При половината хора, които желаят да отслабнат, но досега това не им се е удавало, се наблюдава така нареченото психогенно преяждане или пароксизмално ядене, възникващо на пристъпи. Същността е в това, че човек под стрес и силна емоция започва да преяжда, при това обикновено вечер.

“Този глад за любимите продукти започва да оформя хранителна зависимост, пристрастяване. И коварният момент е, че хората не си признават”, обяснява д-р Бобровский.

Петата грешка е, че лишавайки себе си от удоволствието да похапват любимите вкуснотии, хората не си предлагат нищо приятно в замяна.

От това се натрупва разочарование, а скоро и отказ от поставената цел. “Това е кардинална грешка, която води до липса на резултати”, предупреждава лекарят.

Правилното слабеене е истинска наука. Различните диети, предварително съставените менюта и системи на тренировка не са еднакво подходящи за всички. Необходимо е да се отчитат индивидуалните особености на организма, да се установят причините за натрупването на килограми и да не се стига до крайности”, заключава специалистът.