Вегетарианците рискуват по-малко да боледуват тежко от COVID-19, предаде Ройтерс, като цитира данни от проучване в 6 държави.

За тях рискът спада със 73%. Заключението е на базата на данни от 2884 болници лекували заразени с вируса.

С 59% е по-малък рискът от тежък COVID-19 за хората, които не консумират друго месо освен риба.

Учените обаче не могат да докажат, че дадена диета създава защита срещу тежки форми на COVID-19, нито пък че сваля риска от разболяване.

Диетите с растения са богати на полезни вещества, витамини и минерали - важни за здрава имунна система. Рибата дава на човека витамин Д и омега-3 мастни киселини, които са противовъзпалителни.

Консумацията на плодове, зеленчуци, зърнени храни е намаляла през пандемията, сочат данните от проучване на хранителните навици в САЩ.  Към юни 2020 г. американците са увеличили потреблението на вредни храни, десерти и напитки, съдържащи захар.

"Хората се нуждаят от помощ, за да не запазят този начин на хранене", казва Сохюн Парк от Центровете за контрол и превенцията на болестите, чиито експерти са съавтори на изследването.