Спортувайте поне 3 пъти седмично и се разтягайте всеки ден

След три брака и много любовни афери с едни от най-големите звезди в миналото 83-годишната актриса Джейн Фонда пак мечтае за мъж до себе си. “Липсва ми интимност, но някак си се примирявам с това. Не искам отново да имам сексуална връзка, а да срещна някой професор или изследовател, за да мога да се тествам и да видя дали все още мога. Мисля, че може би и сега ще мога, но проблемът е, че искам по-млад мъж. Не е ли ужасно? Иска ми се да имам по-млад мъж, но напразно”, признава холивудската звезда в едно от последните си интервюта. Тя обаче уточнява, че това е просто фантазия и всъщност много се радва, че никога повече няма да ѝ се налага да се съблича пред никого, дори на свещи.

Преди време Фонда обяви, че е правила толкова много секс през живота си и вече не иска. Освен това смята, че не бурният ѝ интимен живот е причина да изглежда все още толкова секси, а здравословният. Актрисата става фен на балансираното хранене и аеробиката, след като години наред се измъчва с диети в търсене на идеална фигура. Според нея редовните тренировки помагат да се съхрани младостта на тялото, кожата и дори духа. Действително, ако на такава възраст цели тълпи мъже падат в краката ти, то ти ще младееш по душа, обяснява двукратната носителка на “Оскар”.

Нейната теория за силна връзка между физическото натоварване и либидото е доказана и в различни изследвания. Американски учени установяват, че 90 минути след тренировка желанието за секс се увеличава неимоверно и това се наблюдава при около 60% от жените, които тичат, карат колело, занимават се с йога или аеробика. Причината е, че телесната активност повишава производството на хормони, имащи отношение към либидото, а при изпотяването се отделят аромати, които действат възбуждащо върху противоположния пол.

Така че, ако искате да отложите сексуалното пенсиониране, трябва да спортувате. Това ще ви осигури и необходимото изгаряне на калории, което с напредването на възрастта става по-трудно, а и ще ви спаси от често срещания проблем да не харесвате вече тялото си, който според сексолози е много ключов фактор за отказ от сексуален живот. Добре е да се насочите към спорт, който ще ви носи удоволствие, а не страдание. Според учените е достатъчно да го практикувате по един час три пъти седмично, тъй като и прекаленото натоварване изтощава и човек се чувства уморен за занимания в леглото.

“Плуването също е чудесно упражнение за всеки, който иска да подобри представянето си в спалнята. То изгражда издръжливост, гъвкавост и сила, увеличава притока на кръв към гениталиите и намалява стреса”, казва австралийският доктор Зак Търнър, известен с програмите си за дълголетие и пълноценен живот в пенсионна възраст. Той съветва да се правят упражнения за разтягане всяка сутрин, които биха подобрили условията за безопасен секс в напреднала възраст. “Статистически е много по-малко вероятно да умрете по време на секс или след него, отколкото да се сецнете, да разтегнете сухожилие или да изместите става”, обяснява специалистът. А подобни травми не само могат да ви извадят за дълго от сексуалната игра, но и сериозно да затруднят ежедневието ви.

Доктор Търнър препоръчва да се внимава и с използването на виагра при хора, които са на лекарства за регулиране на кръвното налягане, тъй като тя го намалява. Задължително да се търси консултация със специалист, а не да се разчита на информация от интернет как синьото хапче за подобряване на ерекцията се отразява на някои съпътстващи здравни проблеми. Същото правило важи и за справяне с вагиналната сухота, която се появява при жените в менопауза и прави проникването болезнено. Не трябва да се разчита на подръчни неща за смазване. “Този проблем може лесно да се лекува с естрогенни кремове, таблетки или овлажнители и смазки, които се продават без рецепта. Препоръчвам ви да изберете лубрикант на водна основа, тъй като той е естествен хидратиращ гел, който се прикрепя към вагиналната стена и намалява шанса да получите нараняване, както и да пострада пенисът на партньора ви”, казва Търнър. Ако се храните здравословно, ограничавате приема на алкохол и правите редовно упражнения, сексуалният ви живот ще процъфтява и в напреднала възраст, допълва той.

Разбира се, няма да е със същата интензивност като в младежките години, а и не е добре да бъде с такава, поне за мъжете, както показа едно международно проучване преди време. То установи, че представителите на силния пол на възраст между 57 и 85 г., които правят повече от веднъж седмично секс, страдат по-често от сърдечни заболявания и са по-застрашени от ранна смърт, докато при жените не се наблюдава подобно нещо. “Съжалявам, че ще трябва да разочаровам някои, но проблеми със сърцето са открити точно при тези мъже, които смятат секса за много приятен и необходим за здравето”, коментира ръководителят на изследването професор Хуей Лю от Мичиганския университет. Опасността при тях идва от това, че трябва да полагат повече усилия за поддържане на сексуална активност.