Менингитът е много коварна болест. Сутринта нищо ти няма, а надвечер си вече в кома в реанимацията. Смъртността от менингит е с много висок процент.

Много често той се развива от проточило се заболяване на ушите или носа. Например инфекция, от която боли ухото, но се лекува с капки от аптеката или изобщо не се лекува с надеждата да отшуми сама. В един момент обаче човек губи съзнание и пада на улицата или вкъщи.

Случва се и синузит, влачен със седмици или даже с години, изведнъж да прерасне в менингит. И при гноен отит, и при тежък синузит гнойта разлага тъканите, но и костите и особено тънката черепна кост на челото. През нея гнойта попада в мозъчната обвивка (менингата) и я възпалява - това е менингит.

Ако се случи костта да е много тънка на мястото и да е близо до мозъка, възпалението прониква в него много бързо. Така протичат отогенният (от ухото) и риногенният (от носа) менингит. Той може да се развие толкова стремително, че само за часове след разболяването човек умира. Всичко зависи от агресивността на инфекцията, отслабването на имунната система и анатомичните особености на черепните кости.

Но до менингит водят не само инфекциите в ухото,  носа и синусите. Болестта може да бъде последица и от грип, пневмония, туберкулоза, морбили и др.

Само отчасти е правилно разпространеното мнение, че при менингит има много силно главоболие. Възпаляването на мозъчната обвивка винаги протича с неприятни усещания - например гърчове, гадене, повръщане. Но много характерен за менингита е друг симптом: ригидност (вдървяване) на мускулите на тила, коленете и лактите. Тогава човек е неспособен да наведе глава или да изправи ръцете и краката си.

Все пак диагнозата може да постави само лекар, тъй като болестите на главния мозък са различни и доста на брой. А и менингитът по някои неща си прилича с инсулта. Или с увреждането на вестибуларния апарат (във вътрешното ухо, който управлява позата на тялото в пространството). При него също има виене на свят, залитане, гадене и повръщане.

Специалистът по уши, нос и гърло може само да заподозре менингита, но диагнозата поставя невролог. За най-категоричното й потвърждение се прави лумбална пункция за анализ на течност от гръбначния мозък. Ако менингитът е тръгнал от ухото или от носа, първо се премахва гнойното огнище по оперативен път. После се дават силни антибиотици и се прави прочистване на тялото от токсини. При вирусен менингит се прилагат антивирусни средства.

Тъй като менингитът е много лоша болест, трябва да се внимава много още за първите й симптоми. При висока температура, гной от носа, виене на свят и гадене, трябва да се тича в болница. Нормалната хрема трае до 5 дни и минава. Ако обаче се проточи над седмица и от носа обилно тече гъст и миризлив секрет, трябва да се търси лекар. Същото е и при синузитите, ако има гной.

За предпазване от менингит са приложими всички общи профилактични мерки срещу дихателните заболявания. Но излизането навън без шапка, както бабите плашат децата, няма само по себе си да доведе до менингит.

Още ценни съвети четете в рубриката "Открий болестта сам" на сайта 24zdrave.bg