Според проучванията естествените нива на окситоцин са по-ниски при хората от спектър, а компенсирането подобрява състоянието

Инжекции с хормона окситоцин могат да нормализират мозъчната дейност при нарушения на социалното поведение в резултат на аутизъм. Това съобщи канадският университет “Макмастър” в Хамилтън, където към момента работи ръководителя на проекта д-р Катрин Чоу, асистент в Катедрата по психология, неврология и поведение.

Резултатите са представени на виртуален форум на асоциацията по неврология в сесията му по въпросите на социалното включване.

Окситоцинът е хормон, който се произвежда в хипоталамуса и се освобождава чрез хипофизата. Той се свързва с окситоциновите рецептори, за да повлияе на поведението и физиологията. По-популярно е известен като любовен хормон, но невролозите прецизират, че става дума за чувства, които са по-различни и по-дълбоки от привличането. По-точно свързаните с хормона преживявания може да се обобщят с понятия като обич, доверие, привързаност, свързаност.

Проучвания от последните години са установили недвусмислено, че естествените нива на окситоцин са по-ниски при хората с аутизъм. Това подтиква изследователи по цял свят да търсят възможности за компенсация на състоянието чрез добавяне на хормона.

Разстройствата от аутистичния спектър (ASD) имат генетичен компонент и включват десетки разновидности. Общото между тях е, че въпреки спецификите им са свързани с

трудности за изграждане

и поддържане на

социални умения,

натрапливо повтарящо се поведение, затруднения в словесното изразяване и в неречевата комуникация.

При проучвания върху мишки с генна мутация, която наподобява няколко аспекта на аутизма при хора, е установено, че гризачите имат по-малко неврони, произвеждащи окситоцин.

В новото проучване невролозите изследват мозъчната активност на тези мишки, за да разкрият потенциални механизми зад положителните ефекти на окситоцина върху тяхното социално поведение.

След еднократна доза

от хормона по-слабите

връзки в социалните зони

на мозъка се засилват, докато при контролната група без аутистични разстройства инжекцията не води до промени в мозъчната дейност.

“Изглежда, че свързаността на социалните вериги в мозъка е много важна за нормалното социално поведение. Нашите открития показват, че окситоцинът играе решаваща роля, тъй като засилва тази свързаност.  Те също така предлагат важна представа за уникалната способност на окситоцин да стимулира мозъчните връзки, нарушени от мутацията на гена за ASD, което води до подобрено социално поведение”, обяснява д-р Чоу. Бъдещите изследвания ще търсят по-добро разбиране на основните молекулни и верижни механизми, участващи в централната окситоцинова система и връзката ѝ с ASD.