9°C   София
 

Ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" най-вероятно предпазва срещу мутациите на Covid-19, установени във Великобритания и Южна Африка, заяви изпълнителният директор на "Пфайзер" Алберт Бурла по време на дискусия, организирана от депутатите от Европейската народна партия в Европарламента, предаде БНР.

Няколко основни теми бяха засегнати в дискусията, като темите за солидарността и сътрудничеството между страните членки доминираха посланията, които отправиха трима еврокомисари, сред които и Мария Габриел. Според всички тях безпрецедентната пандемия е доказала, че трябва да бъдем заедно и имаме бъдеще единствено като Обединена Европа.

Алберт Бурла – изпълнителен директор на "Пфайзер", които заедно с "Бионтех" бяха първият тандем, получил одобрение за създадената от тях ваксина, обясни предпазва ли тази ваксина, която вече се поставя и в България, и срещу ново установените мутации на Covid-19.

"Изглежда, че има много голяма ефективност на ваксината на "Пфайзер" и "Биотнех" срещу вариантите на Covid-19, които са установени в Обединеното кралство и в Южна Африка. Това са много обнадеждаващи резултати, но ние трябва да направим още медицински изпитания. Мисля, че резултатите ще бъдат много добри".

Друг сериозен проблем са доставките на достатъчни дози, защото за всички е ясно, че не са важни просто ваксините като медикамент, макар и това да е сериозно научно постижение, а процесът на ваксинация – т.е. достатъчно дози за достатъчно хора:

"Очакваме, че тази година ще можем да произведем 2 милиарда дози срещу цел от 1,3 милиарда. Европейският съюз си осигури значително количество от тези дози. Европейските власти оказват натиск, за да доставим повече ваксини, но ние трябва да балансираме доставките по целия свят".

Предпазва ли ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" от пренасяне на вируса от вече имунизиран човек на друг, който не е бил инжектиран?

"Знаем от данните при животни, че има много висока защита от трансмисия на вируса, но все още не сме го доказали при хора".

Отговорът на този въпрос ще знаем през февруари, допълни Бурла. И още - колко дълго трае имунитетът на ваксината?

"Към момента от хората, които са ваксинирани преди шест или седем месеца, знаем, че те имат много висока защита срещу вируса. Сега трябва да изчакаме поне една година, след това – две. Добрата новина е, че ако установим понижаване на имунитета, с една инжекция ние може да подсилим имунитета", отговори изпълнителният директор на "Пфайзер" и още един много важен акцент – през първото тримесечие може би компанията ще има отговор на въпроса за имунизирането на деца. Към момента медикаментът на "Пфайзер" е разрешен за употреба на хора на 16 и повече години, а в момента се правят клинични изпитания за възрастовата група между 12 и 16 години.наказанието за греха е смърт
01/13/2021 21:53:37

Да ви се изпари завода дано, и следа да не остане, зверове неземни. Но вие ще отговаряте най-тежко пред Оногова, Който отричате и мразите!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...