Предварителните изследвания, които се появиха с възникването на мутациите на новите щамове на коронавируса свидетелстват за това, че тяхната заразност се е увеличила с 10-70 процента, предаде ТАСС.

Агенцията цитира констатациите на заместник-ръководителя на Китайския център по контрол и профилактика на заболяванията Фън Цзъцзян, предаде БТА.

"Най-новите предварителни изследвания за мутациите на коронавируса свидетелстват за увеличаване на тяхната заразност. Честотата на новите случаи на инфектиране сред лицата, контактували с първично болни, се е увеличила, като ръстът е бил от порядъка на 10-70 процента. Броят на случаите на заболявания в семействата значително е нараснал", изтъкна специалистът.

Цзъцзян припомни, че подобни щамове се наблюдават в Европа, особено във Великобритания. В тези страни епидемиологичната обстановка е относително тежка. В същото време той отбеляза, че няма свидетелства новите щамове да водят до по-висока смъртност сред заболелите. Няма индикации и за това при тях болестта да протича в по-тежка форма.

"Ние не забелязахме и изменения в антигенните свойства", отбеляза Цзъцзян. Тоест ситуация, при която са били изработени антитела вследствие на заразяване или ваксинация, и след това да е била изгубена защитата срещу новите щамове.