Широка прозявка и издишане с трептящ звук хъмммм  са най-забавните рехабилитационни техники за възстановяване

Кронавирусът, който причинява COVID-19, атакува белите дробове и дихателната система, като понякога води до тежка пневмония, след която те работят непълноценно. Възстановяването на белодробната функция е възможно, но може да изисква терапия и упражнения в продължение на месеци след лечението на инфекцията.

Работата за връщане към предишния живот започва просто: с фокус върху дишането. Дълбокото дишане може да помогне за възстановяване на функцията на диафрагмата и увеличаване на белодробния капацитет. Ключът е да се изгради способността да се диша дълбоко по време на всяка дейност, а не само в покой, смята физиотерапевтката Пайтинг Лиен от клиничната база на “Джон Хопкинс”. Всеки може да се възползва от техниките, но те играят особено важна роля в процеса на възстановяване от COVID. Упражненията са лесни за изпълнение у дома, ако човек е в задоволително състояние след боледуването. “Но се допитайте до лекар, ако все още вдигате температура, имате задух и по време на покой, чувствате болка в гърдите или сърцебиене, забележите отоци по краката - съветва физиотерапевтката при представянето на техниките на сайта на центъра. – И спрете упражнението незабавно, ако по време на него усетите замайване, задух повече от обичайното, болка в гърдите, студена лепкава пот, прекомерна умора, неравномерен сърдечен ритъм и изобщо всички симптоми, които смятате за спешни или обезпокоителни, обадете се на лекар, ако оплакванията не отминат след почивка.”

За упражненията за дълбоко дишане е важно да се правят без пресилване и с постепенно увеличаване на  времето.

1. Започва се от легнало положение по гръб. Свийте краката в коленете, ходилата да опират леглото, ръцете са върху корема. Затворете устата, прилепете езика към горната част на кухината. Вдишайте през носа и изтиквайте въздуха към стомаха, където са ръцете ви, до степен да почувствате, че ги повдигате леко нагоре. Бавно издишайте през носа. Повтаряйте до 1 минута или по-малко - докато се затрудните.

2. Легнете по корем. Подпрете главата на ръцете си, за да осигурите място за дишане. Затворете уста и поставете езика си на горната стена. Вдишайте през носа и изтласквайте въздуха надолу към стомаха. Опитайте да се съсредоточите върху натискането на стомаха си в матрака, докато дишате. Бавно издишайте дъха си през носа. Повтаряйте до 1 минута или докато се затрудните.

3. Седнете изправени на ръба на леглото или на устойчив стол. Поставете ръце около корема. Затворете уста, вдигнете нагоре езика. Вдишайте през носа и избутвайте въздуха към стомаха, където са ръцете ви. Опитайте се да повдигате ръцете с дъха си. Бавно издишайте през носа. И така – 1 минута или докато се затрудните.

4. Дълбоко дишане за 1 минута в изправено положение на тялото – техниката и позицията на ръцете е като при предишното упражнение. Времето е същото.

5. Към края на тренировката терапевтката включва едно забавно упражнение, при това с ефект върху емоциите: прозявки до усмивка. Тази сесия включва движение с дълбоко дишане, което спомага за повишаване на координацията и изграждане на сила в ръцете и раменете. Едновременно разгръща мускулите в гърдите, за да даде на диафрагмата пространство за разширяване. Седнете изправени на ръба на леглото си или на здрав стол. Разперете ръцете косо над главата и имитирайте голяма прозявка. Свалете ръцете си и завършете движението, като се усмихнете за 3 секунди. Повтаряйте в рамките на 1 минута или по-кратко, ако се затрудните.

6. Финалът съвсем прилича на игра. Трептенето на звука, който трябва да се включи при издишване, помага да се увеличи производството на азотен оксид в тялото. Той помага за невронната пластичност (изграждане и възстановяване на нервната система) и разширява кръвоносните съдове, позволявайки в тялото да бъде доставен повече кислород. Звукът пък успокоява и намалява стреса. Седнете изправени на ръба на леглото си или на стабилен стол. Поставете ръце около корема. Със затворени устни и език, прилепен нагоре, дишайте през носа и бутайте въздуха към стомаха, където са ръцете ви, усетете, че ги движите нагоре. След като дробовете се напълнят, дръжте устните си затворени и издишайте, издавайки звук хъмммммм. Отново вдишайте през носа, след това издишайте през носа с бръмчене. Една минута или по-кратко, ако ви е трудно.