10°C   София
 

"Цяло лято специалистите обясняваха, че ни чака тежък есенен сезон и никой не се съобрази с това. Колективната безотговорност ще я платим и я плащаме индивидуално". Това каза Катя Сунгарска, говорител на Центъра за спешна медицинска помощ - София, цитира думите й БНТ.

Според нея лекарите изнемогват. "Хората да разберат, че да ходят на дискотеки и купони може да поизчака, и всеки трябва да носи отговорност за това, което се случва, а не да се търсят постоянно виновни", каза още тя.

По думите й това е най-трудният момент на Спешна помощ. Това продължи твърде дълго време, цялата служба работи в пълна мобилизация и колегите ми са на прага на изтощението, добави тя. 

"За снощи имаме 418 повиквания, това е ужасяващо много. Половината са ковид адреси, а хоспитализациите са едва 16. За да се изпълнят тези адреси, една линейка трябва за 1 час да извърши 3 и половина адреса, което е напълно невъзможно. Ресурсът ни е твърде малък, че да обособим звено само за ковид адресите. След всеки такъв адрес линейката трябва да се прибере в Спешна помощ, за да се дезинфекцира и което трае час", обясни говорителят на Спешна помощ.

Тя допълни, че поради невъзможността на личните лекари да ходят на лични адреси, заразата върви. не си даваме сметка, че зад всяко число стоят човешки съдби. 

"Непрекъснато гражданите злоупотребяват с колегите за домашни посещения, дават се симптоми, които не са истина. Имаме колеги, които са в болница и в тежко състояние. Много е страшно да видиш лекар да страда за изгубен живот на пациент. Страшно е, защото страдат мълчаливо, а в очите им се чете цялата болка на земята", каза още тя. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Пешо
11/01/2020 03:13:57

Единствените страни, които разбраха бяха Швеция. Белорусия у Танзания. И сега нямат тежко болни. Какво ми разправя за нещо, дето се е случило лятото, че е причина за инфекция днес? Лекарите не разбраха ли че трябва да работят през лятото и да търсят терапия и ваксина? В русия го разбраха. И точно мерките са причина за сегашното положение. Слагайки маска слагаме летвичката на вируса по-високо. Спирали вируса ама не съвсем. Е като не е съвсем, ще селекционира щам, който да не го спират. И тогава, като тъпо и упорито слушаме мандрите лишени от здрав разум, даже там, където биха могли да дадат някаква защита, в операционната, в болницата, в аптеката няма да помагат. Карантината пък срещу вирус дето се разпространява най-добре в затворено помещение, пък да не говорим. Това са мерки, които могат и да спрат началното появяване на вируса. Изобщо, като слушаме какво препоръчва Китай, който единствен печели от ситуацията, ще имаме резултати, които са изгодни за Китай, на за нас.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

Двама умряха на стълбите пред болница (Видео)

Двама души починаха за няколко часа в новото отделение за COVID-19 на болница "Свети Георги" в...

Мъж на 33 години е най-младият починал с COVID-19

Мъж на 33 години е най-младият починал с COVID-19. Починалите лица, при които е бил потвърден...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...