Д-р Милан Първанов – началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ „Иван Скендеров“ – гр. Гоце Делчев е починал от усложненията на Covid-19, съобщи в социалните мрежи д-р Димитър Христов, цитиран от e-zdravey.com.

Д-р Първанов е бил хоспитализиран в "Пирогов".

МБАЛ – Гоце Делчев още през май приемаше болни с Covid-19, особено когато село Осина, община Сатовча стана огнище на заразата с 23-ма заразени само за 3 дни.

Тогава д-р Милан Първанов заяви, че в цялата страна в момента има недостиг на медицински кадри и допълни, че гоцеделчевската болница е обезпечена, благодарение на вътрешните ротации и вътрешни командировки на медицински сестри към инфекциозното отделение.

„Почивай в мир, Докторе!“, написа още д-р Димитър Христов.

"Пациентски организации Заедно с теб изказваме дълбоко съжаление за загубата на д-р Първанов на близките и колегите. И се обръщаме към гражданите: Бъдете дисциплинирани, спазвайте дистанция, нека пазим нашите лекари и медицински специалисти. Поклон!", заяви председателят Пенка Георгиева.

"Днес научих, че е починал д-р Милан Първанов - анестезиологът-реаниматор, на който се крепеше болницата в Гоце Делчев. Той беше единственият им анестезиолог там. - пише д-р Неда Бакърджиева - Още няколко като мен прииждащи покриваха по няколко дена, за да може той да си вземе глътка въздух. Но той беше човекът. Имах щастието да го познавам макар и само от няколко месеца. Беше загрижен за хората и обичаше живота и работата си. Разболя се от коронавирус, ако някой още се чуди. В Гоцето инфекциозното отделение е запълнено още от юни месец и са превърнали вътрешното и неврологията в ковид отделения. А в реанимация са останали 3 сестри да въртят графика, които още не са болни. Разбира се, ако се разходите из града няма да имате усещане за пандемия. В който и да е град, впрочем, в България. Животът си тече за сметка на животите на други. Писна ми да споря под фейсбук статии с разни дето им пречат мерките, а то мерки няма. Да, аз сигурно няма да умра от корона, но не искам 50 годишните ми колеги да умират. И възрастните хора по болниците. Те не са баластра, която да изхвърлите, за да ходите необременени от маски насам-натам. Почивай в мир, д-р Първанов. Съжалявам, че не ви опазихме.

пс: Ако някой от моите приятели, чете това и мисли да поспори отдолу за короната, просто да се отстрани от списъка ми с приятели. Такива хора не са ми приятели, а врагове."