Програмата за профилактика на оралните болести при деца до 18 г. се удължава с още 5 години до 2026 г., обеща здравният министър проф. Костадин Ангелов на заседание на съвета на програмата днес.

Тя дава изключително добри резултати при денталното здраве на децата. Работим в посока през следващите 5 г. тази програма да бъде продължена и надградена, каза Ангелов.

„Програмата е устойчива, тъй като се субсидира не от фондове, а от държавата. Такива програми има само в скандинавските страни“, каза председателят зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Сред големите успехи на програмата е кампанията за безплатни силанти на първите постоянни кътници на деца от 5 до 8 г., която също ще бъде удължена. Досега тя е обхванала 130 000 деца. Само през 2019 г. са поставени силанти на 15 258. До седмица ще започне поставянето и за 2020 г., уточни здравното министерство.

Силантите се поставят върху ямките и вдлъбнатините на дъвкателните повърхности на първите постоянни кътници и образуват защитен слой. Той намалява риска от кариес, тъй като постоянните зъби пробиват с по-слаб емайл и са податливи. Те изникват на 5-6-годишна възраст, но здравината на емайла достига максимума за 2 г.

Тъй като вдлъбнатините са тесни и дълбоки, натрупаната в тях плака, може да доведе до кариес. Тя не може да бъде махната с четка и паста.