23°C   София
 

Оперативното време е с 32% по-кратко, кървенето - с 52% по-малко

Стеснението на пръстена на клапата на аортата е състояние, при което е затруднено изтласкването на кръв от лявата камера на сърцето. Медицината нарича всяко стесняване стеноза. Стенозата на аортната клапа може да е вродена или да се появи в резултат на ревматично увреждане или отлагания на плака. При напредване на процеса платната на клапата не прилепват плътно и създават условие за връщането на кръв и недобро снабдяване на тялото с кислород. Стандартното лечение е хирургическото заместване на клапата с протеза, имплант. В последните години навлизат по-щадящи методи, първоначално прилагани основно на хора в напреднала възраст или с увреждания, които потенциално не могат да издържат операция. Така за високорискови пациенти все по-широко се използва транскатетърно имплантиране на аортна клапа (TAVI). Казано най-опростено, в максимално сгънат вид клапата се поставя в катетър, който се вкарва в кръвоносен съд на крака и движейки се в него под рентгенов контрол, стига до критичното място, там се освобождава от катетъра, разгъва се да прилепне до стените на аортата и поема работата на увредената клапа. Медицинската еволюция стимулира иновациите и в областта на оперативно поставяните клапни импланти. Такъв пример са безшевните аортни клапи, които се поставят с по-щадящи хирургични методи. В Европа са разрешени за използване от 2011 г., а от 2014 г. индикациите за приложение са разширени и за хора под 65 г. За първи път у нас методът приложи кардиохирургът проф. Генчо Начев, директор на болница Св. Екатерина. Той имплантира на двама мъже – на 75 и на 80 г., безшевни аортни клапи. За сравнение

при стандартната

операция клапната

протеза се фиксира

с 15-18 шева

- Как са първите пациенти, на които имплантирахте безшевни аортни клапи, проф. Начев?

- Чувстват се добре. Още на втория ден ги изведохме от реанимация. Вече се раздвижват и след няколко дни ще ги изпишем. И двамата бяха с високостепенна тежка аортна стеноза с вкалцяване на платната на клапата.

- Какво е иновативното при тази операция?

- Тя е алтернатива на транскатетърното аортно клапно протезиране и също така е добър избор при високорискови пациенти. Предимството е, че операцията се извършва през малък разрез и за по-кратко време. Това е важно, защото по време на всяка сърдечна операция има период, в който сърцето остава без кръв и се включва изкуствено кръвообращение, като целта е това време да бъде възможно по-кратко. С безшевната клапа се избягва шиенето, което при стандартните клапни протези отнема доста време. По-кратката операция през малък разрез за пациента означава по-малка оперативна травма и по-бързо възстановяване. Показание за поставяне на безшевните аортни клапи има освен при високорискови пациенти и при комбинирани операции, когато също се скъсява исхемичното време – времето, в което сърцето е спряно и не се “храни” от кръвта.

При поставянето на безшевна аортна клапа се съкращава значително времето за престой в интензивното отделение – приблизително от 3-4 на 1-2 дни. Това е добре, от една страна, за пациента - чувства се във форма, състоянието му позволява да продължи възстановяването си извън реанимация, от друга страна, се спестяват средства за високоспецилизирани грижи - 1 ден в интензивно отделение струва 3 пъти повече, отколкото в останалите отделения. Други предимства са, че с 32% се намалява времето на апаратна вентилация и с 52% кървенето по време на операцията.

- Европа отдавна е въвела метода, защо у нас чак сега?

- Сега стана възможно – досега касата не го заплащаше. От 5 г. убеждавам, че е рационално решение, и се боря да навлезе. Дори и да не отчитаме спестената болка и страдания на пациентите, от финансова гледна точка също е подходяща алтернатива – и касата има интерес, тъй като транскатетърната клапа струва 35 000 лева, а безшевната – 14 000. Проучванията сочат, че разходите за болничното и последващото лечение в отделните страни са с от 20 до 35% по-ниски при безшевните клапи.

- От пациентска гледна точка резултатите сравними ли са при двата подхода?

- Направено е изследване със 733 пациенти с TAVI и 733 с безшевната клапа. Включени са САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Австралия. Пациентите с безшевни клапи живеят без никакви сърдечни оплаквания 1 година и 52 дни по-дълго в сравнение с другата група.

- Техниката ще може ли да се прилага и в други центрове?

- Има особености, разбира се, но мисля, че няма да е проблем за колега, който има голям опит в хирургията на аортната клапа. Методът дава и предимството операторът да вижда пряко с очите си процеса и фино да настройва поставянето с практически най-нисък риск от образуване на пролуки, през които да се връща кръв. При транскатетърното имплантиране също е висока прецизността, но проследяването е индиректно чрез рентгенов контрол, не е “под око”. В центровете, които извършват годишно по около

600 операции на

отворено сърце, би

могло да се прилага

и новият за България метод.

- Преди дни направихте и първата за 2020 г. трансплантация на сърце, доволен ли сте от резултата?

- Пациентът ни отдавна е за трансплантация, живя с изкуствено сърце 660 дни. Изследванията показаха добра съвместимост с донора. Трансплантацията мина според очакванията ни. Все още пациентът е в реанимация, пазим го от инфекции. Но махнахме апаратната вентилация, диша самостоятелно, раздвижва се, става от леглото. В добра кондиция е.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...