Мислете за крайния резултат, който ще произлезе

Кръвта нахлува в главата, сърцето блъска, устата бълва думи, които е по-добре да се спестят – тези симптоми са добре познати на всеки, който избухва в гняв. Римският философ Сенека нарича гнева краткoтрайна лудост, най-отвратителната и бясна страст, фундаментално зло. Според него никоя чума не е донесла на хората повече злини.

Ако е така, би трябвало да се тревожим, коментира Би Би Си. Страхът, нашата безпомощност пред пандемията и неудобствата на карантината ни правят по-гневни от обикновено. В Англия например през последните месеци молбите за срещи с бракоразводен адвокат са скочили с 40%.

Конфликтите с колеги, скандалите с роднини, яростта от управленски решения също са нараснали, но те могат да доведат до действия, за които после ще съжаляваме.

Агресията е разрушителна сила. Нови изследвания и експерименти обаче сочат, че гневът и раздразнението могат да донесат предимства, ако можем да насочим тази енергия в полезна посока, казва журналистът и изследовател на човешкото поведение Дейвид Робсън. Яростта води до

прилив на

енергия,

мобилизира

В “Илиада” Омир е описал как гневът вдъхва “невиждана мощ в сърцата”. Негативните емоции подготвят тялото за борба и това обикновено предизвиква прилив на сила, което личи особено ясно в спорта.

Научно е доказано, че ядосани от фаулиране баскетболисти започват да стрелят по-точно и да бележат повече кошове. Особено резултатни стават попаденията, когато играчът се чувства несправедливо наказан. Според проучване сред 8500 хокеисти след фал те са вкарали повече шайби в мрежата от средните. Същото важи за футбола. Разярените спортисти обикновено стрелят във вратата по-точно, скачат по-високо, тичат по-бързо, уверяват специалистите. Те сочат Майкъл Джордан за пример на атлет, превръщал гнева в предимство. От документалния филм “Последния танц” се вижда как той успява да насочи всеки гаф на съперника или треньора в своя полза.

Стимулира

креативността

И извън спорта ядът засилва упоритостта, настойчивостта и познавателните способности. Учени от Университета на Тексас са направили експеримент с анаграми, някои от които - напълно нерешими. Целта – да проучат ефекта от провалите върху настроението и мотивацията. Студентите реагирали различно на непосилната задача – едни помръкнали и се отчаяли. Но най-вбесените на нерешимия тест упорствали и не се предавали докрай.

Изблиците на гняв могат да повишат креативността. При мозъчни атаки, известни като брейнсторм, гневните хора излизат с по-разнообразни и оригинални решения от обезсърчените или апатичните. Повишеното раздразнение е суперзаряд за мозъка и го стимулира да прави връзки, невъзможни в спокойно състояние.

Този изблик на енергия не трае дълго, но си струва да се използва, когато се вбесите от проблеми в работата. Дали то е заради грешка на колега, или внезапна техническа авария, използвайте раздразнението си, то ще ви вдъхнови за пробив в задачата, с която сте се заели.

Не губете чувството за перспектива, когато решите да излеете гнева си върху околните, съветват специалисти пред Би Би Си. “Умереността е ключова”, казват те. Ако изригнете в яростна агресия и враждебност, рядко ще получите желания резултат, но контролираният гняв може да променя мнения. Умерено ядосаните професионалисти се представят по-добре на преговори и в спорове, това им помага да доминират.

Проф. Дейвид Лебел от Университета в Питсбърг дава следните указания как да канализираме гнева си, за да постигнем положителни промени. Упражнявайте се да бъдете търпеливи, планирайте отговорите си, преди да се впуснете в конфронтация, отделете време да станете наясно с чувствата си. Мислете за крайния резултат, който ще произлезе от гнева.

“Опознайте гнева си, помислете няколко часа или един ден как да го изразите най-конструктивно. Опитайте да предвидите репликите, които могат да ви накарат да изгубите фокус, замисляйте се кой отговор би бил най-подходящ.

Лебел съветва да се гледат голямата картина и контекстът на проблема. В офиса например си дайте сметка как ситуацията влияе на колегите ви и на фирмата, а не се фокусирайте само върху себе си. Това ще помогне да изразите чувствата си по правилен начин.

Отдалечаване

от проблема

Ако сте обзети от ярост и не знаете как да реагирате, използвайте психостратегии, за да успокоите мислите си.

Една мощна техника е психологическото дистанциране, чрез което се постига чувство на отдалечаване от проблема и отстъпване встрани от себе си. Представете си, че наблюдавате от бъдещето причинилия ярост повод. Или се поставете на мястото на приятел и се попитайте как той би ви посъветвал да реагирате. Психологическото дистанциране едва ли напълно ще премахне лошите чувства, но ще укроти гнева и ще помогне да вземете по-мъдри решения за най-добрия начин да противодействате. Експертите съветват да прехвърлите яростта си на хартия. Писменото изразяване на това силно чувство помага да го разберем по-добре и да реагираме по-конструктивно.

Тези техники отнемат време и струват усилия, но ползата е ясна: по-доброто вникване в гнева и неговите ефекти води до по-здравословен и щастлив живот. Още древногръцкият философ Аристотел е проумял неговия потенциал да носи положителни промени, стига да не подкопава собствените си основания. По негово мнение голямото предизвикателство е “да се ядосаш на правилния човек, в правилната степен в точния момент, по правилни причини и начин”. Новите научни изследвания може би ще ни приближат малко към осъзнаването на тази мъдрост.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...