Почиствай, хидратирай и масажирай, съветва дерматолог

Грижа за кожата трябва да се полага от млади години. Редовно да се овлажнява, да се пази от слънцето. Правилното хранене и гимнастиката също имат значение. Но след 40 г. бръчките плъзват. Дошло е време да започнете да ухажвате лицето си по-усилено.

Руски дерматолози казват пред в. “Комсомолска правда” как да се грижим за кожата на средна възраст в домашни условия, правилно да подбираме процедурите и кои козметични средства са най-ефективни.

Овлажнявайте отвън и отвътре

С възрастта кожата става по-суха, защото клетките на епидермиса вече не могат да задържат достатъчно влага. За да компенсирате, пийте поне 1,5 л вода на ден. Правилното количеството се смята лесно - 30 мл на килограм тегло.

Тоест на 70-килограмов човек трябват 2,1 л дневно. Включете в менюто продукти, богати на омега-3. Те са с противовъзпалителни свойства, хранят клетките отвътре, предотвратяват сбръчкването и лющенето на кожата. Редовно полагайте подходящ дневен и нощен крем.

Наспивайте се

Недостатъчният сън моментално се отразява на външния вид - именно през нощта клетките се възстановяват най-активно, запасяват се с енергия. При тези, които работят нощна смяна, кожата често изглежда повехнала, бледа. Пикът на регенерацията е между 23 и 2 часа. За да съхраните свежия вид на лицето, лягайте си не по-късно от 11 ч.

Гимнастика и за лицето

Сега особено популярен е фейсфитнесът – упражнения за лицевите мускули. Отделяйте по 5 минути сутрин и вечер за няколко лицеви упражнения - движения около устата и очите, леки масажи на челото, бузите, врата. Интернет изобилства с курсове как се прави това. Още след 3-4 дни ще забележите удивителни резултати. Включете в процедурата и кубчета лед.

Стойте далеч от слънцето

С печенето и разходките на ярка слънчева светлина не бива да се злоупотребява. Ултравиолетовите лъчи рушат колагена и еластина и ускоряват стареенето на кожата. Слънцето може да причини пигментация във вид на неприятни петна. Ако ви предстои отпуск в топли страни, не забравяйте слънцезащитния крем и го полагайте колкото може по-често, особено на лицето. В най-топлия период от 12 до 4 следобед е добре да стоите на сянка.

За града е подходящ крем до 15-и фактор, но на море ползвайте 30-50, препоръчва козметологът Регина Хасанова.

Грижите започват от банята

В шкафчето там непременно трябва да има продукт за измиване на лицето, тоник, крем – това е минимумът за поддръжка на кожата. Първо почиствате кожата с пяна или течен сапун за лице. После освежавате с тоник - той възстановява баланса. Отличен ефект дава този с азулен - етерично масло от цвят на лайка. Това е ненаситен въглеводород с противовъзпалителни и успокояващи свойства. Но тоникът трябва да е мек, щадящ, предупреждава Хасанова.

Следва кремът – той може да е със слънцезащитни свойства, киселини, витамини, антиоксиданти. Колкото е по-богат, толкова по-силен е ефектът.

Хубаво е кремът да е професионален. Такъв подход се нарича козмецевтика - термин за взаимодействието между козметика и фармацевтични продукти, наричан още “лекарствена козметика”. В такива кремове активните компоненти (овлажняване, изсветляване, изравняване и др.) са 20%, а в непрофесионалните – едва до 2%.

Вечер свалете грима, измийте лицето и нанесете серум, по възможност също качествен, с антиоксиданти, витамин C, ретинол (витамин А). Сложете си нощен крем. 1-2 пъти всяка седмица жената над 40 г. трябва да се трие с пилинг крем, а после с хидратант.

Ексфолиантът премахва мъртвите клетки и излишните мазнини. Хасанова не препоръчва скраб, особено утайка от кафе, защото травмира кожата. Веднъж седмично правете маска – овлажняваща или алгинатна, но също професионална.

Кои са най-резултатните козметични процедури

Какво става с кожата на лицето с възрастта? Появява се дистрофия, гравитацията дърпа плътта надолу, тъканите губят обем, променя се съединителната тъкан, отслабват мускулите и скелетът. След 35 г. при жените намалява производството на колаген, отговарящ за еластичността на кожата. В този случай пилингът помага – млечен, бадемов, с гроздови семки, с витамин C и други киселини. В сезоните, когато слънцето не е активно, може да си правите жълт или още ретинолов пилинг.

Дерматолозите препоръчват и курсове по биоревитализация - един от най-лесните начини за нехирургическо подмладяване, при който в кожата се инжектират полезни естествени съставки. Но има едно “но”, казват специалистите. Ако белтъчините в организма не са в норма, смисъл от тази процедура няма. Като начало трябва да нормализирате белтъка в тялото – той изпълнява строителни функции.

Контурната пластика също е ефективна. Това е подкожно инжектиране на различни продукти (най-често хиалуронови филъри), които възвръщат изгубени обеми, попълват бръчки и придават младежко излъчване на лицето. Контурната пластика се прилага и на възрастни жени не за модни джуки, а защото с течение на времето кръговият мускул на устата се свива и устните изтъняват и хлътват навътре.

Много е полезно да се ходи на масажи и терапия с микроток.

Мезотерапията чрез инжекции с укрепващи съдовете препарати и витамини също “съживява” повяхнала, дехидратирана и отпусната кожа, намалява целулита и косопада.

Хранете се съзнателно

В идеалния порцион за жени над 40-те има омега-3 мастни киселини (скариди, сьомга, дорадо и други мазни риби, орехи, зехтин), антиоксиданти (плодове, зеленчуци) за борба със свободните радикали.

Хранете се 3 пъти дневно без междинни тестени закуски. Сутрин хапвайте мазнини, белтъчини и въглехидрати. На обяд към тях добавете плод или сок. Вечер трябва да има протеини и фибри, но никакви въглехидрати и мазнини. На вечеря избягвайте скорбялни зеленчуци – картофи, тиква, царевица, бобови, грах. Подходящи са безскорбялните - краставици, тиквички, рукола, спанак, моркови, домати, чушки, броколи.

В менюто включете мазнини – те регулират функцията на половите хормони. Яжте и животински, и растителни, които са по-полезни. Правете си салати със зехтин или слънчогледово олио. Млечните продукти също са задължителни, но не напълно обезмаслени, които не вършат работа.

Регина Хасанова съветва да правите годишни кръвни изследвания и да следите нивата си на витамин D и омега-3 за здрави и еластични клетки.

Ако следвате тези съвети, кожата ще ви каже “благодаря”.

Редовният масаж е важен след 40.
Редовният масаж е важен след 40.