29°C   София
 

Ако спазваме дистанция и сме с маски, имаме шанс до месец да
се върнем към ниския брой заразени, казва директорът на Александровска болница

- Проф. Ангелов, вече седмица броят на заразените са устойчиво над 200, преди дни имахме дори и 330 новозаразени. Върнаха се част от противоепидемичните мерки, но ще намалеят ли заразените?

- Така е, цифрите растат непрекъснато, но в това няма нищо неочаквано – мерките се вдигнаха и голяма част от хората решиха, че вирусът си е отишъл. И това е така, защото, за щастие, в България малка част от хората са виждали или имат близки, засегнати от коронавирус или тежко болни, които са минали през интубация, през дълги и тежки месеци лечение.

И за тях цифрите, които се съобщават сутрин на база националната информационна система, са само статистика, те не виждат реалната заплаха от заразата.

Само че вирусът е сред нас, не е овладян, няма разкрити нито сигурно лекарство, нито ваксина. И 7 месеца след началото на пандемията е ясно, че той ще продължи да заразява все така интензивно нови и нови хора.

Ясно е също така, че на този етап единственото доказано средство за защита срещу COVID-19 са класическите противоепидемични мерки – спазването на здравословна дистанция между хората, добра лична хигиена и носене на предпазни маски.

В този смисъл смятам, че ако се спазват тези мерки,

имаме шанс

след известно

време – три

седмици до

месец - да се

върнем към

ниския брой

заразени

Ако не – рискуваме големият брой заразени да продължи да натоварва здравната система до есента, когато към 150 – 200 COVID инфектирани на ден ще се присъединят голям брой болни от други инфекциозни и респираторни заболявания.

- Казвате, че дори и да започнем отново да спазваме много стриктно противоепидемичните мерки – все пак ще се нуждаем от поне месец, за да се върнем към ниските нива на зараза?

- Разбира се. Данните за инкубационния период на вируса говорят, че увеличеният брой заразени от последните дни са от преминалите вече абитуриентски балове. През следващата седмица се очаква нов скок в цифрите и заради мача от финала на купата на България. Този скок плавно ще се прехвърли към нови “антирекорди” в резултат от протестите от последните дни.

Ние в лечебните заведения вече правим планове как да се подготвим за подобен ръст на заразените. Защото всички, които посещават подобни масови събития, не си дават сметка, че проблемът не е само в това, че те могат да бъдат заразени, а в това на колко свои близки и познати ще предадат те самите вируса. Всеки от нас предполага своето здравословно състояние и има право да прецени какъв риск да поеме за себе си.

Но даваме ли си сметка какъв риск поемаме да заразим хората, които не са здрави, които се пазят съзнателно и целенасочено избягват да се събират с други хора, но са избрали да се срещнат с нас?

Ето тази двоякост на ситуацията сякаш убягва на хората – не е въпрос само на собствен избор да се изложа на зараза или не, а е въпрос на отговорност към себе си и в равна степен към тези около нас, за които се грижим и които обичаме – роднини, близки, приятели. Струва ми се, че когато този факт на “отговорност с двоен заряд” стане осъзнатост за всеки един от нас – това ще промени много неща в обществото ни като цяло. И тогава вече няма да има нужда от строги забрани. Дотогава – с всяко увеличение ще се връщат и част от мерките, за съжаление, колкото и да не ни харесва това.

- В духа на казаното от вас, смятате ли, че трябва да забранят масовите събирания на закрито и на открито, които са основен катализатор според специалистите за увеличения брой новозаразени?

- От самото начало на пандемията, когато не се знаеше за вируса почти нищо, всички правителства по света – мисля, че в над 200 държави реагираха еднотипно – затвориха живота в обществата в максималната възможна степен. Скоро след това стана ясно, че подобно крайно решение не е решение, че то поражда много тежки социални, икономически и други последици, които ще доведат до това, че в един момент и затворени няма да можем да се справим с вируса, защото световната икономика ще се е сринала.

Аз не съм нито икономист, нито политик. За мен като лекар е лесно и логично да кажа – забранявайте събиранията, намалявайте контактите до минимум, увеличете работата от къщи, докато не бъде намерена надеждна ваксина, която да предпази всички ни. Така ще се гарантира нисък ръст на заразени и заболели, няма да се натоварват болниците и няма да съществува риск за здравната система.

Но като директор на болница знам, че това решение беше добро само в началото, за да ни даде въздух да се огледаме, да се реорганизираме и да научим повече за самия вирус. Седем месеца след началото на пандемията

не бива да има

тотално

затваряне, а

балансирана

комбинация

между ограничения и лична самодисциплина. Което значи, че въведените към момента мерки трябва да останат до връщането на броя на новозаразените към тези от средата и края на юни – 15 – 20 на ден.

Заедно с това обаче не бива да спираме да спазваме най-важните мерки – дистанция, маски и хигиена. Има едно нещо, което се нарича репродуктивно число - то показва много ясно колко хора се заразяват от един заразен. Неговата стойност зависи изцяло от нашето поведение – ако се чувстваме недосегаеми и сметнем, че маска пречи на свободното ни изразяване – числото драстично расте. Ако осъзнаем, че трябва да пазим себе си и околните – то ще намалее и без крайни мерки.

В практически план нещата изглеждат много просто - в затворени пространства да не се влиза без маска, на масовите събирания, дори на митинг – тя трябва да се носи също, като не се забравя и необходимата дистанция между хората. В противен случай лесно мога да си представя ситуация, в която представителите на два “противникови” митинга се лекуват заедно в една обща болнична стая.

За това призовавам – всички заедно да се грижим за профилактиката на заразата, да спазваме елементарните стъпки, без да се налага да се въвеждат още по-крайни мерки. Спазването на мерките е вътрешна отговорност на всеки от нас като граждани на България.

Проф. Костадин Ангелов е директор на “Александровска” болница, една от четирите в София, определени от началото на март за първа линия при лекуването на пациенти с новия коронавирус. Заедно с ВМА и “Пирогов” болницата е сред най-натоварените в лечението на пациенти с COVID-19. Проф. Ангелов е член на Лигата на лекарите, на които вярваме на “24 часа”.999
07/13/2020 12:05:54

Спрете да живеете, за да не умрете...

въпроси без отговор
07/13/2020 12:14:34

Уважаеми господин Ангелов, А защо се пуснаха запалянковците по стадионите? Защо не се съобщава процента заразени спрямо броя на изследваните? Защо се казва "излекувани", след като по- голямата част са самооздравели? Защо не се съобщава колко са починалите от този вирус без други заболявания. Защо казвате" загинали", след като са починали. Загива се във война и в катастрофи.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...