Той регулира биологичния ни часовник и укрепва имунитета

Здравият и редовен сън е едно от най-мощните оръжия за борба с коронавируса. По една проста причина – укрепва имунната система. А във време на пандемия и повишен стрес биологичният ни часовник и сънят се разстройват точно когато най-много се нуждаем от тях.

Голямо изследване на Националния здравен институт на САЩ показа, че начинът, по който тялото реагира на инфекциите, се мени не само всеки ден, но и в различните части на денонощието и нарушеният сън прави имунитета особено уязвим, съобщава в. “Дейли мейл”. Сега лекарите експериментират клинично прилагането на

редовен сън

за стимулиране

на имунната система

и го изпробват като терапия.

Имунната система е бариера срещу заразите и осигурява много пластове на защита. Първият е нашата кожа, чийто плътен слой клетки парира проникването на вируси и бактерии в тялото. Тя е покрита с предпазна преграда от мъртви клетки и секретира антимикробни пептиди, които спират и дори убиват болестотворните микроорганизми.

Но бактериите и вирусите върху кожата все пак могат да си пробият път през уязвими зони като очите, носа, устата, белите дробове. Там също ги дебне стража – в очите това са антисептичните сълзи. А в носа и дробовете мембрани изпускат слуз, която се бори с вредителите и поддържа стерилността на организма. От белия дроб тя ги изтласква към горните дихателни пътища, откъдето ги поглъщаме и стомашните киселини ги убиват, или ги изхвърляме като храчки и носен секрет.

Ако все пак вирусът проникне в тялото, нов пласт защита в кръвта го разпознава и убива – това са бели кръвни клетки, които произвеждат антитела срещу заразата. Така се ражда имунитетът,

на този принцип

действат ваксините

и лечението с

кръвна плазма,

обясняват специалистите.

Колкото по-силен е имунитетът на човек, толкова по-защитено е здравето му. А това много зависи от съня. Известно е, че биологическият ни часовник, или още циркаден ритъм, контролира всеки орган и тъкан в тялото. Той ни инструктира кога е най-подходящото време за сън, хранене, работа, ориентира ни в цикъла ден/нощ. Ако неговата фина настройка се наруши, имунната система страда, като се започне от кожата.

Нейната защитна способност се мени в различните моменти от денонощието. Вечер тя става по-пропусклива, обезводнява се и това често предизвиква сърбежи нощем. Тогава дехидратацията и чесането, което премахва мъртви клетки, повишават шанса патогени да навлязат в тялото. Това е лошата новина. Добрата е, че

през нощта

притокът на кръв

към кожата

се засилва

и се повишава способността на имунните клетки да отблъснат нападение на вируси.

Освен през кожата вирусите навлизат в тялото и по други пътища. Най-лесният е чрез белия дроб, който е най-уязвим нощем. Затова е особено важно медицинските работници да са в защитни облекла, когато влизат при пациенти в нощните часове, предупреждават специалистите.

Имунната система е по-активна през деня, когато се срещаме с хора и е по-вероятно да пипнем вируси, и по-инертна нощем. При опити с мишки екип от Кеймбриджкия университет установи, че ако гризачите бъдат заразени, когато са току-що заспали, вирусите се размножават 10 пъти по-бързо, отколкото, ако са в будно и в активно състояние.

Подобен експеримент с хора е установил, че ваксинацията срещу грип, при която в тялото се вкарват омаломощени вируси, предизвиква 3 пъти по-мощен отговор от антителата, ако се направи сутрин (9-11 ч), отколкото, ако се бие следобед (15-17 ч). Така че

ваксинирайте

се до обяд,

съветват лекарите.

Имунната система може не само да помага, но и да вреди. Ако тя стане хиперактивна, не различава здравите клетки в тялото и ги разрушава, това води до автоимунни заболявания. Затова нейният баланс не трябва да излиза от строя.

А редовният цикъл сън/будуване и биологическият ни часовник способстват за този баланс - помагат на имунната система да бъде по-агресивна само в периоди, когато има най-голяма нужда от това. Така намалява рискът тя да стане ненужно хиперактивна и да ни навреди.

Учени от университета в Чикаго са направили опит с доброволци за връзката имунна реакция-сън. Те имунизирали срещу грип хора, спали само 4 часа на денонощие, и други със 7-8 часа сън. Вторите са

развили над

2 пъти повече

антитела

от първите

Защо недостатъчният сън намалява съпротивата ни срещу инфекциите? Една от причините е, че при страдащите от безсъние имунната система е потисната и тялото – уязвимо за зарази. Тогава се събуждат и “дремещи” в организма вируси като херпес и се повишава шансът от различни възпаления.

Как да преборим безсънието

Експертите дават следните практични съвети срещу безсъние и недоспиване:

Не прекалявайте с алкохола – ще спите неспокойно и на пресекулки. Злоупотребата с чашката удря и по имунитета, намалява активността на имунните клетки в белия дроб.

- Излагайте се повече на естествена светлина. Тялото се нуждае от нея за нормалния цикъл светло/мрак, подобряващ съня и укрепващ имунитета. Изкуственото осветление у дома не е достатъчно ярко, за да задейства специални рецептори в очите, които играят важна роля в процеса сън-будуване. Ако не можете да излизате, сядайте на балкона или до прозореца поне 30 минути на ден.

- Набавяйте си достатъчно витамин D. Ако не се излагате на дневна светлина, тялото ви няма да синтезира този витамин, произвеждан от кожата под нейно влияние. А той е съществен за костите, зъбите, мускулите. Липсата му води до нарушен сън. Ако си стоите повече вкъщи, посъветвайте се с лекар за допълнителни дози.

- Правете упражнения всеки ден – те регулират биологичния часовник.

- Не стойте пред телевизионните сериали до късно през нощта. Лягайте и ставайте по едно и също време всеки ден - рутинното редуване почивка-активност е съществено за добрия сън.

- Контактувайте с роднини и приятели. Самотата и липсата на социално общуване повишават стреса и това води до безсъние.

- Не следете новините в леглото – вторачването в смартфона или таблета след лягане ви пречи да заспите спокойно.

- Разделяйте работата и свободното време – задължително е редовно да се отпускате и да почивате.