30°C   София
 

Той регулира биологичния ни часовник и укрепва имунитета

Здравият и редовен сън е едно от най-мощните оръжия за борба с коронавируса. По една проста причина – укрепва имунната система. А във време на пандемия и повишен стрес биологичният ни часовник и сънят се разстройват точно когато най-много се нуждаем от тях.

Голямо изследване на Националния здравен институт на САЩ показа, че начинът, по който тялото реагира на инфекциите, се мени не само всеки ден, но и в различните части на денонощието и нарушеният сън прави имунитета особено уязвим, съобщава в. “Дейли мейл”. Сега лекарите експериментират клинично прилагането на

редовен сън

за стимулиране

на имунната система

и го изпробват като терапия.

Имунната система е бариера срещу заразите и осигурява много пластове на защита. Първият е нашата кожа, чийто плътен слой клетки парира проникването на вируси и бактерии в тялото. Тя е покрита с предпазна преграда от мъртви клетки и секретира антимикробни пептиди, които спират и дори убиват болестотворните микроорганизми.

Но бактериите и вирусите върху кожата все пак могат да си пробият път през уязвими зони като очите, носа, устата, белите дробове. Там също ги дебне стража – в очите това са антисептичните сълзи. А в носа и дробовете мембрани изпускат слуз, която се бори с вредителите и поддържа стерилността на организма. От белия дроб тя ги изтласква към горните дихателни пътища, откъдето ги поглъщаме и стомашните киселини ги убиват, или ги изхвърляме като храчки и носен секрет.

Ако все пак вирусът проникне в тялото, нов пласт защита в кръвта го разпознава и убива – това са бели кръвни клетки, които произвеждат антитела срещу заразата. Така се ражда имунитетът,

на този принцип

действат ваксините

и лечението с

кръвна плазма,

обясняват специалистите.

Колкото по-силен е имунитетът на човек, толкова по-защитено е здравето му. А това много зависи от съня. Известно е, че биологическият ни часовник, или още циркаден ритъм, контролира всеки орган и тъкан в тялото. Той ни инструктира кога е най-подходящото време за сън, хранене, работа, ориентира ни в цикъла ден/нощ. Ако неговата фина настройка се наруши, имунната система страда, като се започне от кожата.

Нейната защитна способност се мени в различните моменти от денонощието. Вечер тя става по-пропусклива, обезводнява се и това често предизвиква сърбежи нощем. Тогава дехидратацията и чесането, което премахва мъртви клетки, повишават шанса патогени да навлязат в тялото. Това е лошата новина. Добрата е, че

през нощта

притокът на кръв

към кожата

се засилва

и се повишава способността на имунните клетки да отблъснат нападение на вируси.

Освен през кожата вирусите навлизат в тялото и по други пътища. Най-лесният е чрез белия дроб, който е най-уязвим нощем. Затова е особено важно медицинските работници да са в защитни облекла, когато влизат при пациенти в нощните часове, предупреждават специалистите.

Имунната система е по-активна през деня, когато се срещаме с хора и е по-вероятно да пипнем вируси, и по-инертна нощем. При опити с мишки екип от Кеймбриджкия университет установи, че ако гризачите бъдат заразени, когато са току-що заспали, вирусите се размножават 10 пъти по-бързо, отколкото, ако са в будно и в активно състояние.

Подобен експеримент с хора е установил, че ваксинацията срещу грип, при която в тялото се вкарват омаломощени вируси, предизвиква 3 пъти по-мощен отговор от антителата, ако се направи сутрин (9-11 ч), отколкото, ако се бие следобед (15-17 ч). Така че

ваксинирайте

се до обяд,

съветват лекарите.

Имунната система може не само да помага, но и да вреди. Ако тя стане хиперактивна, не различава здравите клетки в тялото и ги разрушава, това води до автоимунни заболявания. Затова нейният баланс не трябва да излиза от строя.

А редовният цикъл сън/будуване и биологическият ни часовник способстват за този баланс - помагат на имунната система да бъде по-агресивна само в периоди, когато има най-голяма нужда от това. Така намалява рискът тя да стане ненужно хиперактивна и да ни навреди.

Учени от университета в Чикаго са направили опит с доброволци за връзката имунна реакция-сън. Те имунизирали срещу грип хора, спали само 4 часа на денонощие, и други със 7-8 часа сън. Вторите са

развили над

2 пъти повече

антитела

от първите

Защо недостатъчният сън намалява съпротивата ни срещу инфекциите? Една от причините е, че при страдащите от безсъние имунната система е потисната и тялото – уязвимо за зарази. Тогава се събуждат и “дремещи” в организма вируси като херпес и се повишава шансът от различни възпаления.

Как да преборим безсънието

Експертите дават следните практични съвети срещу безсъние и недоспиване:

Не прекалявайте с алкохола – ще спите неспокойно и на пресекулки. Злоупотребата с чашката удря и по имунитета, намалява активността на имунните клетки в белия дроб.

- Излагайте се повече на естествена светлина. Тялото се нуждае от нея за нормалния цикъл светло/мрак, подобряващ съня и укрепващ имунитета. Изкуственото осветление у дома не е достатъчно ярко, за да задейства специални рецептори в очите, които играят важна роля в процеса сън-будуване. Ако не можете да излизате, сядайте на балкона или до прозореца поне 30 минути на ден.

- Набавяйте си достатъчно витамин D. Ако не се излагате на дневна светлина, тялото ви няма да синтезира този витамин, произвеждан от кожата под нейно влияние. А той е съществен за костите, зъбите, мускулите. Липсата му води до нарушен сън. Ако си стоите повече вкъщи, посъветвайте се с лекар за допълнителни дози.

- Правете упражнения всеки ден – те регулират биологичния часовник.

- Не стойте пред телевизионните сериали до късно през нощта. Лягайте и ставайте по едно и също време всеки ден - рутинното редуване почивка-активност е съществено за добрия сън.

- Контактувайте с роднини и приятели. Самотата и липсата на социално общуване повишават стреса и това води до безсъние.

- Не следете новините в леглото – вторачването в смартфона или таблета след лягане ви пречи да заспите спокойно.

- Разделяйте работата и свободното време – задължително е редовно да се отпускате и да почивате.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...