Институт, финансиран от Бил Гейтс, предвижда близо 200 жертви до 4 август

Десетки световноизвестни институти и университети се опитват да отговорят на въпроса как ще се развие пандемията COVID-19. С различни методи и математически модели прогнози правят учени от Имперския колеж в Лондон, Женевския университет, Цюрихския технологичен университет, Швейцарския федерален технологичен институт, Масачузетския технологичен институт, Националната лаборатория “Лос Аламос” в щата Ню Мексико, финансирания от Бил Гейтс Институт за здравни показатели и оценка (IHME) към Университета на Вашингтон и други.

“24 часа” ви представя какво вещаят за България част от водещите научни институции*. 

Имперският колеж в Лондон прави краткосрочни прогнози за нуждата на населението от здравни грижи. България е включена в списъка на страните с ниски или средни доходи. Тези краткосрочни прогнози целят да предоставят на страните информация къде се намират в епидемията по отношение на вероятния брой инфектирани и краткосрочната бъдеща траектория. Прогнозите се актуализират ежедневно, като се използват най-новите публично достъпни данни за COVID-19 от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Според прогнозата на Имперския колеж в Лондон близо 40 дни след регистрирането на 10 смъртни случая (или 40 дни след 1 април) България може да очаква около 100 смъртни случая. Предположението се оказа вярно. Страната ни се движи близо до нивото на Северна Македония, но е далеч по-зле от Албания. На челните места по най-много жертви от страните с ниски или средни доходи се намират Русия, Румъния, Украйна и Сърбия.

Съвместна прогноза правят и учени от Женевския университет, от Цюрихския технологичен университет и от Швейцарския федерален технологичен институт. Те предоставят информация за развитието на епидемията от 21 до 28 май в 208 държави и територии, като отново се позовават на данни от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЗ).

Според швейцарските учени броят на

случаите у нас

се увеличава

с 1,3% на ден,

като има

забавяне в ръста

Същото се наблюдава и в броя на смъртните случаи, които растат с 2,7%. Прогнозира се, че към 28 май у нас ще бъдат регистрирани общо 2519 заболели, от които 140 ще са починалите от COVID-19.

Предположението на Масачузетския технологичен институт се простира до 15 юни. Към тази дата в България се очаква да има общо 3453 случая на заразени. Едва 606 от потвърдените случаи ще са активни към 15 юни. Жертвите към средата на месец юни се очаква да бъдат 222.

Американската национална лаборатория “Лос Аламос” в щата Ню Мексико дава 6-седмична прогноза, считано от 10 май. До 21 юни моделът прогнозира, че е най-вероятно в България да има около 3400 общо потвърдени случая. До същата дата броят на починалите може би ще е около 170. Учените правят прогнозата си в три графи - най-добър сценарий, среден и най-лош сценарий. Сценарият, който има най-малка абсолютна процентна грешка при прогнозиране на потвърдените случаи и е най-вероятно да се окаже точен, е средният. Учените от Ню Мексико подчертават с

98% вероятност,

че пикът в

България

вече е минал

(максималният брой нови потвърдени ежедневни случаи). Най-голямото увеличение за ден на потвърдени случаи в България въз основа на данни към 10 май е настъпило на 24 април - 137 потвърдени случая (според сайта coronavirus.bg обаче потвърдените случаи за тази дата са 91).

Прогнозен модел, разработен от влиятелния Институт за здравни показатели и оценка (IHME) към Университета на Вашингтон, прави сценарии за развитието на пандемията в над 40 страни. Според “Вашингтон пост” същия модел ползва и Белият дом. Според прогнозите за България до края на май в страната може да се очакват между 1 и 4 смъртни случая дневно, след което ще започнат да намаляват, като след средата на юли вече няма да има починали от COVID-19 у нас. Институтът допуска, че броят на починалите ще се увеличава, но бавно и плавно. До 4 август моделът на IHME предвижда у нас да са починали 197 души.

* Повечето от прогнозите се актуализират ежедневно, затова са възможни разминавания