Експертите: как хем нищо не спират, хем водят до опасен кислороден глад?!

Кои са правилата за използване на маски, казва д-р София Ангелова

На външната страна вирус може да остава активен до 7 дни

След критичния първи етап на коронавирусната пандемия с дефицит на маски днес Европа масово ги препоръчва при опита за плавно излизане от извънредните мерки. Пренията пазят - не пазят, за болни са, за всички са и т.н. отстъпват пред разпоредбите на държавите, но пък се появяват коментари защо не носят или как носят маски първите хора във властта. Темата веднага се гарнира с подозрения за опасности за здравето от покриването на носа и устата за дълго време през деня. Експертите ги определят като митове, при това взаимно изключващи се: хем нищо не спират, хем обричат на кислороден дефицит.

Номер 1: Продължителният престой с маска - например в работното време, незабелязано предизвиква хронична хипоксия. Използването на медицинския термин за кислороден глад на тъканите придава на твърдението “научност”. Всъщност достъпните в аптеки и дрогерии еднократни маски и ушитите от плат, дори стандартните хирургични маски не могат да затруднят дишането до степен дефицит на кислород. Дискомфорт може да почувстват хора с белодробни заболявания, когато материалът е много плътен или от повече слоеве.

Номер 2: След няколко часа с маска се провокира хиперкапния - задържане на твърде много въглероден двуокис. При масовите маски това граничи с невъзможното, тъй като не спират драстично въздуха и по този начин не създават задух. Което пък ражда следващия мит.

Номер 3: Маските за масова употреба са безполезни - не спират вируса. Всяка защита е по-добра от никаква обаче. Кратко и ясно, нали.

Д-р София Ангелова, специалист по белодробни и по вътрешни болести: На външната страна вирус може да остава активен до 7 дни

Предвид дългия инкубационен период на коронавирусната инфекция и опасността от разпространение на заразата от хора без симптоми, носенето на маски в затворени помещения и особено в поликлиники, болници, лекарски кабинети, аптеки, магазини трябва да остане задължително до сигурно отпадане на риска, обясни д-р София Ангелова, специалист по белодробни и вътрешни болести. Тя предупреди да се спазват правилата за безопасност при използването на защитното средство и даде съпътстващи съвети:

- Върху външната част на маските коронавирусът може да се съхрани активен до една седмица. Предната повърхност не се пипа - с ръцете човек може да пренесе патогена до носа, устата или очите и да се зарази. Маската трябва да се сваля само чрез връзките, с които се фиксира.

- Маската за многократно ползване трябва да се изпере и изглади след всяко сваляне.

- В момента масово се използват маски, изработени от различни платове, и вече има пациенти, които се оплакват от алергични прояви. Съветът ми към тях е да използват хирургична маска.

- При определени рискове трябва да се потърсят по-специализирани защитни средства. Такива са респираторните маски, които отговарят на европейския стандарт. Това са FFP1, известна като маска за прах - филтрира 80% от аерозолите; FFP2 - филтрацията е минимум 94% и е подходяща за използване от здравните специалисти срещу грип и в момента срещу коронавируса; FFP3 - спират 99% от фините частици във въздуха.

Ако останем отговорни и носим маски и по време на грипните епидемия през есенно-зимния сезон в затворени обществени места и избягваме струпване на много хора, значително ще се намали и заболеваемостта и смъртността и от грип, подчертава д-р Ангелова.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...