Как да разпознаем източника?

Със затоплянето на времето жилещите насекоми се активизират. Особено застрашени са децата, които все още не са си изградили рефлекс да се пазят, а при тях ухапването може да създаде сериозен здравословен проблем.

Как да реагираме при ужилване:

Върху поразеното място поставете лед - действа като местна упойка и снема отока.

Ако няма раничка, обработете мястото с йодна тинктура.

Намажете засегнатото място с мехлем от невен. Той действа като антисептик и предотвратява възпалението.

Ако сте алергични към ухапване от насекоми, вземете противоалергично средство.

Добро средство при ухапвания от комари е маслото от чаено дърво - има противовъзпалителни, антибактериални и противовирусни свойства. Намалява сърбежа.

Понякога е трудно да разберетеакакво насекомо ви е ухапало, но все пак има симптоми, по които можете да го разпознаем.

Комари

Комарите съвсем не са безобидни. Някои от тях пренасят малария и вирусни инфекции, а през последните години са основни преносители и на западнонилска треска. Алергията към комарите също е често срещана.

Най-често тези досадни натрапници се срещат около водоеми със застояла вода. Активни са от март до септември, особено нощем и преди дъжд.

Възможно е да не почувствате ухапването. На мястото се появява леко подуване, което предизвиква сърбеж, а зоната наоколо се зачервява. Сърбежът намалява, ако намажете мястото със соден разтвор (1 ч.л. сода в 1 ч.ч. вода).

Как да се предпазите? Купете от аптеката подходящ репелент и с него намажете всички открити части по тялото. За децата се предлагат специални средства.

Оса или пчела

Тези жилещи “нападатели” са активни през лятото, в светлата част на денонощието. Привличат ги сладки храни, плодове, цветя, парфюми с цветен аромат, дрехи с неонови цветове.

При ухапване усещате рязка болка и парене. В центъра на ухапването може да се види жилото, а отровата, която се отделя, предизвиква подуване. Болното място се зачервява и става горещо. Особено опасна е алергичната реакция при ухапване в областта на главата. В отделни случаи тя може да е животозастрашаваща. Ако пострадалият е малко дете, незабавно потърсете лекарска помощ.

Как да реагирате? Отстранете жилото с пинсета, промийте раната с етилов спирт и намажете с йодна тинктура. Ако сте алергични вземете антихистаминово средство, поставете лед в кърпа на ужиленото място.

Кърлеж

Кърлежите пренасят смъртоносни болести - борелиоза (Лаймска болест), енцефалит и др. Ухапването не се усеща, защото насекомото обезболява раната със слюнката си и се впива в кожата. Около ухапаното място се появява зачервяване, но раната не сърби. Кърлежите предпочитат меките тъкани - слабини, сгъвките на краката и ръцете и са трудно откриваеми.

Как да се предпазите? При излет на "диви" места носете светли, леки дрехи, които да покриват тялото - висока яка, дълги панталони и ръкави (за предпочитане с ластици), шапка. Макар подобна идея да не е за предпочитане в горещите дни, дрехите ще ви предпазят, а и кърлежите ще са по-лесно забележими. Съществуват репеленти, с които можете да се напръскате. След излет внимателно преглеждайте тялото си.

Какво да направите, ако все пак се случи да откриете кърлеж по тялото си? Най-добре е веднага да потърсите медицинска помощ. Специалистите ще извадят кърлежа и ще назначат по-нататъшно лечение. Ако все пак сте далеч от здравно заведение, опитайте внимателно да извадите насекомото с пинсета, с въртеливи движения, за да не остане главичката му в кожата. Обработете раната с етилов спирт. Затворете кърлежа в бурканче и го отнесете за изследване. При опасност от заразяване с Лаймска болест обикновено се включва прием на антибиотици.

Зли мухи или оводи

Срещат се около бързотечни реки, където се развиват личинките им. Хапят в горещи дни. Ухапването често не се усеща, защото насекомото отделя слюнка, която обезболява мястото.

Минути след ухапването се появяват парене, силен сърбеж и червен оток. Отокът спада след няколко дни, а нетърпимият сърбеж може да продължи до седмица. Обикновено децата разчесват ухапаното место до кръв и поява на ранички. При повече ухапвания е възможно повишаване на температурата и поява на признаци на обща интоксикация. Особено внимателни трябва да бъдат хората, които имат алергии.

Как да реагирате? Натрийте ухапаното място с амонячен спирт и поставете лед. Може да вземете и противоалергично средство.

Мравки

Активни са от пролетта до есента, най-често обитават горите и парковете.

Мравките не хапят, а изстрелват струйка отровна мравчена киселина. Постадалият усеща остра болка, мястото се зачервява, може да се появи малък мехур като след изгаряне. Не е изключено да предизвикат дерматит или алергична реакция. Обикновено ухапването от мравки е безвредно, освен в случаите, когато става дума за множество ухапвания. Тогава е добре да потърсите лекарска помощ.

Как да реагирате? Дръжте децата по-далеч от мравуняци. Репелентите не помагат срещу мравки. Можете да неутрализирате действието на мравчената киселина със разтвор на сода бикарбонат или да натриете мястото със слюнка. Ако условията позволяват, можете да сложите върху ухапаното лед.

Кога е наложително да потърсите лекарска помощ:

- при ухапване на малко дете от оса или пчела;

- ако сте алергични;

- ако ухапванията по тялото са повече от 10;

- ако след ухапване се подуят лимфните ви възли;

- ако сте ухапани от кърлеж;

- ако след ухапването се почувствате зле, вдигнете температура, имате гадене или повръщате;

- ако отокът на поразеното място не спада;

- ако на мястото на ухапването се появи гной.