Установяват се контактните на пациента с първи установен случай в област Сливен, съобщиха от областната администрация.

Пациентът е мъж, жител на града и се е завърнал се е от Англия. Откаран е до МБАЛ "Д-р Иван Селимински" от мобилен спешен екип. В момента е изолиран.

Областният управител Чавдар Божурски призова жителите на Сливен и областта да не се поддават на паника, да спазват стриктно хигиена, да извършват дезинфекция на работното място и вкъщи, да ограничат социалните си контакти.

Междувременно около 200 души в община Асеновград са под карантина заради коронавируса. 170 от тях са в града и кварталите "Горни Воден" и "Долни Воден", а останалите 30 са в селата Мулдава, Боянци, Тополово, Нови извор, Леново, Бачково, Златовръх, Козаново. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Към 14,00 часа, по данни на общината, няма "изтекла" карантина, но броят на хората постоянно се променя. Това са предимно хара, които се връщат от сезонна работа или са шофьори на международни превози - от Турция, Италия, Франция, Испания, Германия /откъдето е най-големият брой/ и други страни. Данните са по информация от декларациите, които попълват самите граждани, се казва още в съобщението.

От общината уточняват, че международните шофьори се карантинират за периода между курсовете. Сигнали за нарушения на карантината няма постъпили в Дежурната оперативна на община Асеновград. Администрацията в града е отреагирала на друг сигнал - оказано е съдействие на жена, чиято внучка пътува от Пловдив, за да се грижи за нея.