Лекари от Италия разкриха вероятната причина, поради която Лудвиг ван Бетовен е загубил слуха си. Подобни симптоми при днешен техен пациент сочат, че композиторът може е оглушал заради отравяне с олово. Хипотезата е публикувана в научното списание Laryngoscope.

Бетовен започва да губи слуха сиот 1796 г., когато е едва 26-годишен. До 1811 г. той напълно оглушава. Недъгът не спира композитора да създава музика, но прави много по-трудни изпълненията му на концерти. При премиерата на Деветата симфония например стоящият с гръб към публиката Бетовен е бил нарочно обърнат така, че да види залата, която се тресе от аплодисменти, предаде Нова тв.

Учените са излагали множество хипотези за болестта на композитора - сред тях са тиф, автоимунни заболявания, както и необичайният навик на Бетховен да спи, потапяйки главата си в студена вода.

Но сега лекарски екип начело с Давиде Бротто от университета в Падуа предлагат нова хипотеза.

Отравяне и алкохол

Симптомите на пациент, наблюдаван от екипа през 2018 г., до голяма степен съвпадат със страданието на композитора. Причината за него е високо съдържание на олово в кръвта и урината на италианеца. Металът попада в организма му от тиган, чийто керамичен слой бил изтъркан.

Анализ на косата на Бетовен и кости от черепа му през 2005 г. показват, че в тялото на композитора е имало повишено съдържание на олово. Той може да е поемал дози олово от виното – по това време то е съдържало доста тежки метали. Освен това любимият бокал на Бетовен е частично направен от олово.