12°C   София
 

До 20 януари интензивното на детската болница ще започне работата си в пълен капацитет. В момента се водят разговори и с двама анестезиолози, които да започнат работа там. Това каза здравният министър Кирил Ананиев на изслушване в парламента за състоянието на столичната детска болница в момента.

Приемът в интензивното оделение на болницата бе спрян в края на ноември заради липса на анестезиолози. Двама професионалисти напуснаха болницата след трагичния случай с починалото 3-годишно момченце. От тогава децата са насочвани към "Пирогов", Националната кардиологична болница и "Александровска".

За болницата са отпуснати 5, 810 млн. лв. Най-голяма част от парите са отишли за заплати - 2, 814 млн лв. Болницата е започнала годината без просрочени задължения. Дадени са 4 млн. за техническа обезпеченост. 292 щатни бройки са разкрити, от тях 248 са заетите към 1 януари 2019 г. Общо 26 са незаетите бройки. В поцедура по напускане са 1 лекар, 24 медицински сестри и 1 технолог. Препоръчано е на ръководството да предприеме незабавни действия за привличане на специалисти. Средната заплата в болницата за медицински специалисти пък е 1250 лв., обясни Ананиев.

На 9 юли 2019 г. бе обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за изграждане на национална многопрофилна детска болница. Преди това бе направен и оглед на съществуващия строеж за такава болница и бе установено, че той е стабилен, припомни още Ананиев. Допълни и, че обществената поръчка бе спряна заради жалба от Камарата на архитектите в България заради липсата на конкурс по идеите. И че жалбата бе отхвърлена от две институции.

Националната многопрофилна детска болница ще бъде ситуирана до "Александровска". Там ще бъде изградено Спешно отделение, консултативно-диагностичен център, кардиохирургия, инвазивен сектор, специализирани педиатрични клиники и тн., каза здравният министър пред депутатите.

Съгласно ежегодно подаваните доклади на областните РЗИ от 2014 до 2019 г. се наблюдава стабилност с тенденция за плавно повишение на броя на лекарите и специалисти по педиатрия в страната, упражняващи специалността си. От 1499 специалисти през 2012 г. на 1695 през 2019 г. През тази година на един педиатър се падат 779 деца. Осигуреността на населението със специалисти по педиатрия средно за страната е 2,42 на 10 хил. души, най- висока е осигуреността в областите Варна, Търговище, Шумен, София, а най-ниска е в Перник - 0,99. От 2009 г. досега специалност педиатрия се придобили 265 лекаря, броят на специализантите по педиатрия, които към момента все още не са приключили обучението си е 154, като 23 от тях са допуснати до Държавен изпит за специалност на декемврийската сесия, отчете министърът.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Коварна болест погуби 15-годишния Ники от София

15-годишният Николай Витанов загуби дългата и тежка битка с коварна болест, по пътя на която...

Умря шефът на реанимацията в Благоевград

Началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ - Благоевград д-р Любомир...

Приятелят Джеки: Операция от перитонит уби Джони Пенков

Сърцето му не издържа на ужасяващите болки, дъщеря му бе до него "Последната операция, която се...

След COVID 40% са с увреждания 6 месеца

Няма изгледи вълната на Ковид да е по-лека и с по-ниска смъртност от предишните, както Кацаров и...

Проф. Александрова: Среща с вируса и после ваксина дават най-добра защита

Напоследък излязоха много сериозни публикации, които на практика показват, че най-добра защита имат...

Как да сваля креатинина

Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението...

Откриват Рен Шюе център със семинар в София

Световна система за здраве и благоденствие стъпва в България Безплатен семинар в софийската зала...

Тайните на дълголетието на китайския император

Не са много императорите-дълголетници в китайската история. Циенлун обаче се слави като най-дълго...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...