Хора, които живеят на места с мръсен въздух са с по-висок риск да развият депресия и да стигнат до самоубийство, сочи ново проучване, базирано на глобални данни, цитирано от „Гардиън“.

Изследването е базирано върху замърсяване, причинено от изгарянето на изкопаеми горива в домакинствата и индустрията. Използвани са данни от 16 държави, които разкриват силна статистическа връзка между токсичния въздух и нивата на депресия и самоубийства в обществата, предаде bTV. 

Най-фините прахови частици достигат до човешкия мозък през кръвоносната система. Те причиняват по-чести мозъчни възпаления, повреждат нервните ни клетки и водят до промяна в нивата на хормоните в тялото. Всички тези проблеми са свързани с лошо психическо здраве и депресия.

Проучването взима предвид най-малките частици в замърсения въздух – тези помалки от 2,5 микрометра (0,0025 милиметра). Хората, които са изложени на повече от 10 микрограма на кубичен метър от тези частици за повече от година имат 10% по-висок риск от депресия. При самоубийствата излагането на частиците с размери до 10 микрометра за повече от три дни, увеличава шанса за самоубийство с 2%. Нужни са допълнителни изследвания как по-чист въздух би повлиял на психическото здраве на хората.