19°C   София
 

Или как да оцелеем през купонджийския месец

Вече стъпихме в декември, а с това и в най-натоварения период от годината. Има много неща за довършване, гонят се срокове, а успоредно с това валят покани за всевъзможни купони. А както знаем, двете неща трудно вървят добре заедно. Особено когато се събуждаш с натежала от алкохол глава и трябва да хукнеш към поредната служебна среща, на която да изглеждаш приветлив и убедителен.

Някога си беше напълно в реда на нещата при махмурлук човек да мине да изяде една шкембе чорба, пък след това да отиде на работа. Даже си имаше специални заведения в големите градове, които сутрин рано предлагаха това лечебно средство срещу натежала от пиене глава.

Днес подобно поведение е немислимо, особено за работещите в големи компании и организации, където на пиянството се гледа като на слабост, а на шкембе чорбата като на недостатъчно здравословно ядене. Затова много хора прибягват до закуска с мазни сандвичи във вериги за бързо хранене или лекарства за главоболие след нощ на купонясване, от което нито им става рязко по-добре, нито повишават своята работоспособност.

Няколко научни екипа обаче обявиха през последните дни свои разработки как да се победи махмурлук чрез здравословна храна и напитки. Изследователи от Института по химични технологии в Мумбай огласиха, че са създали коктейл, който е най-добрият лек срещу злоупотреба с алкохол. Той съдържа сок от круша, кокосова вода и лайм. Според индийските учени комбинацията от тези три неща помага на организма да се справи с алкохола по-бързо от всяка друга храна. Още по-голям ефект може да има и ако се комбинира с ядене на сирене, домати и краставици. Ако обаче решите да пиете едно ободряващо кафе след този здравословен микс, агонията от главоболие и гадене може да продължи.

Изследователите са стигнали до тези заключения, подлагайки на тестове десетки плодове, зеленчуци, млечни продукти, подправки и ястия как действат върху два ензима, разграждащи алкохола. Стигнали са до рецептата за коктейл, който съдържа 65% круша, 25 на сто лайм и 10 процента кокосова вода. Те твърдят, че тази комбинация повишава активността на единия ензим с 23%, а на другия - със 70 на сто. Кафето пък ги забавя съответно с 43 и 53 процента.

“Махмурлукът представлява значителна заплаха за отделния индивид. Заедно с появата на неприятности съществува риск и от здравословни проблеми, които могат да повлияят на ежедневната му работа”, казва професор Реха Синхал, ръководител на изследването.

За някои професии той може да се окаже направо препъникамък. Както разкри наскоро бившият сътрудник на КГБ Вячеслав Шербаков в мемоарите си, в агентурните среди има само две категории непиещи хора – болните и доносниците. И тъй като всеки специален агент не иска да прилича нито на първите, нито на вторите, умението да пие и да продължава да се контролира е едно от най-важните неща. Днес някои разузнавателни служби снабдавят служителите си със специални хапчета, които да ги държат в кондиция, когато се налага в изпълнение на задачи да пият сериозно количество алкохол.

Навремето обаче не е било така и агентите е трябвало да се справят с подръчни средства и рецепти срещу напиване. Обикновено те предварително проучвали какви са националните и кулинарните особености на страните, в които биват изпращани на работа. Така в съветското разузнаване се стигнало до един много интересен списък с рецепти срещу махмурлук, като някои от тях изглеждат и доста здравословни. В Англия например им се препоръчвало да използват смес от доматен сок, яйчен жълтък и няколко капки коняк. В Германия трябвало да хапват маринована риба с лук и кисело мляко, а в Китай да пият водка, коняк или уиски със зелен чай. За Мексико било напълно в реда на нещата да закусят с гъста, люта телешка супа и царевична каша, а във Финландия просто да отидат на сауна.

Желанието да се ядат нездравословни продукти след прекаляване с алкохол е естествена реакция на мозъка, който също така може да бъде подмамен, че има нужда и от повече храна, казва английският доктор Петра Симич. По думите ѝ при напиване се получава дехидратация на организма, която ни кара да се чувстваме уморени, да не можем да се концентрираме, дори да причинява гадене и виене на свят. “Наши проучвания показаха, че макар алкохолът да е доста калоричен, той предизвиква реакция на мозъка като при глад”, обяснава Симич пред “Мирър”. Затова, докато човек се напива или се бори с махмурлук, му се дояждат мазни храни с високо съдържание на въглехидрати. Тъй като повечето заведения за бързо хранене предлагат такива ястия, той бърза към тях с очакването, че ще се почувства по-добре и ще възвърне силите си.

Разбира се, те не са полезни за организма, най- малко пък лекуват махмурлук, казва Симич. Тя съветва препилите да се насочат към закуски, които могат да подхранят тялото им и да възстановят хидратацията му, изгубена след нощ с алкохол. Става въпрос за продукти, които съдържат много минерали. Плодовете като банани и киви са пълни с калий и естествени захари, които могат да ви помогнат да се върнете в играта, посочва доктор Симич. Тя подчертава и важността да се пие много вода и плодови сокове, за да се хидратира тялото и да се предпази от усещането за махмурлук.

Най-добре е приемът на вода да започне още по време на купона. А непосредствено преди лягане да се поеме прясно изцеден доматен или портокалов сок, тъй като съдържащата се в тях фруктоза увеличава метаболизма. Ето и още един коктейл, за който се твърди, че помага при махмурлук. В него се смесват 250 милилитра сок от пресни домати, изцеден половин лимон и половин грейпфурт. Подправя се с лютив червен пипер и магданоз. Дори и да не помогне светкавично, както ви се иска, поне е сигурно, че няма да ви навреди, колкото един мазен съндвич с пържено месо.минувач
12/06/2019 15:14:14

аве пеета,у Толбухин те питат за шкембе ч„орба-агнешка,телешка или свинска-прясно месо,А?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...