В жизнения цикъл „раждане, растеж, зрялост, оттегляне и смърт” есента се отнася към периода на оттегляне. Тя е преходен сезон, когато енергията Ян намалява, а Ин расте, температурите се понижават, всичко живо в природата постепенно замира и се подготвя за зимата. Но въпреки това за китайците тя е благоприятен сезон, защото идва краят на летните жеги и е време да се събере реколтата.

Климатичен фактор

Климатичният фактор, който според традиционната китайска медицина най-лесно вреди на организма през есента, е сухотата. Тя изтощава течностите в тялото, което води до недостатъчно овлажняване на органите, тъканите и отворите.

За началото на есента са характерни заболяванията, които са болки в подребрието, безпокойство, жажда, почервеняване на върха и краищата на езика и тънък бял налеп по него.

В края на есента болестотворно може да се окаже съчетаването на сухотата със студа. В тези случаи се наблюдават симптоми като кашлица, запушен нос, главоболие, втрисане, сухо гърло и устни.

За да помогнем на организма да се пребори със сухотата, пиенето на повече вода едва ли ще помогне, тъй като през есента течностите много лесно излизат от тялото. Затова китайските лекари съветват сутрин да се изпива чаша топла вода с малко сол, а вечер – с мед. Това е добър начин да се съхранят течностите в тялото, да се укрепи здравето и да се забави стареенето.

Органи на есента

Китайската медицина свързва есента с белите дробове и дебелото черво, което означава, че през този сезон трябва да им обърнем по-специално внимание.

Емоцията, която се свързва с белите дробове, е тъгата. Прекалената загриженост и тревога насочват енергията на този орган в посока надолу и я разсейват. Ето защо, когато сме тъжни, чувстваме, че тялото ни тежи, склонни сме да се самосъжаляваме и да изпадаме в отчаяние. С това можем да обясним факта, че през есента се засилват депресивните състояния. Освен това продължителното потискане на мъката вреди на белите дробове и те не могат да изпълняват пълноценно функцията си. Дълбокото дишане, медитацията, разговорите с приятели или специалист, упражненията и лютата храна могат да помогнат за изгонването на тъгата и възстановяването на енергийния баланс в белите дробове.

Целия текст четете тук

Грозде
Грозде
Круши
Круши
Ябълки
Ябълки