Петима донори и също толкова нуждаещи се от нов бъбрек завела в Турция банда за трафик на органи. Други трима, готови да дадат бъбрек срещу пари, и двама болни били в готовност също да заминат за клиника в южната ни съседка. Това разкриха в петък шефът на Специализираната прокуратура Димитър Петров и зам-шефът на ГДБОП Любомир Янев.

Групата от трима мъже, единият от които с българско и турско гражданство, и една жена беше разбита във вторник вечерта. Тогава около 21,30 ч двамата организатори на престъпната схема били арестувани, преди да минат през ГКПП Капитан Андреево.

Антимафиотите ги заловили в автомобил. Там били още донорът - Николина Тихомирова, която е от ромски произход, и нуждаещият се от бъбрек човек, придружен от съпругата си.

Бандата действала от февруари тази година. Ръководителите - Фикрет Исмаил и Адриян Иванов се занимавали с организацията на пътуването, резервацията в хотел и изваждането на документи, включително фалшиви паспорти. Те водели донорите и евентуалните реципиенти на орган

в една и съща

лаборатория,

където им правели

кръвни тестове

След това записвали час в турската клиника, където се извършвали изследванията за съвместимост. После следвала и самата трансплантация, ако показателите на донора и реципиента съвпадали. Имало случай, когато донорът се върнал, защото не бил съвместим с кандидата за нов орган.

Ръководителите набавяли и фалшивите удостоверения за роднинска връзка между донора и реципиента. Говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева уточни, че за разлика от нашата страна, където да даде бъбрек може само най-близък роднина, то в Турция е позволено до трета родствена връзка.

Хората минавали през границата с истинските документи, а

фалшивите паспорти били

представяни в клиниката

по трансплантации

Останалите двама членове на бандата - Фания Брегова и Борислав, набирали донорите и бъдещите реципиенти. Кандидатите да дадат орган били търсени сред циганите във Видин, Монтана и софийските гета - “Факултета” и “Филиповци”. Самата Фания също преди време си била продала бъбрека.

Четиримата участници в трафика на органи не работели нищо, но демонстрирали изключително висок стандарт. Купили и много апетитни имоти. Единият прикривал престъпната си дейност, като уж се занимавал с внос на автомобили от Италия.

Болните и техните близки плащали между 50 и 100 хил. евро на трафикантите. Те давали парите на ръка. За да набавят огромната сума някои от хората теглили кредити, други продавали жилищата си.

Между 20-25 хил. евро

струвала

трансплантацията

на бъбрек в Турция

Донорите получавали между 5 и 7 хил. евро, а тези, които ги набирали комисионна по 2-3 хил. евро.

Тримата членове на бандата имали криминални регистрации - за използване на неистински документи, за обсебване и за незаконна сеч, а жената била осъждана за кражба, съобщи зам.-шефът на ГДБОП Любомир Янев.

Антимафиотите проверяват дали медицински лица у нас не са били съпричастни към дейността на бандата. Според магистратите обаче турските лекари нямали нищо общо със схемата за трафик на органи.

От прокуратурата отказаха да кажат в кой град е клиниката, където са правени трансплантациите.

Разследващите стигнали до броя на реципиентите и донорите по справки от границата колко пъти организаторите на канала са пътували към южната ни съседка и с кого.

Членовете на бандата се познавали от много време и имали помежду си пълно доверие. Пак чрез познанства те набирали донорите и реципиентите. Спецсъдът остави в ареста тримата от членовете на бандата, а четвъртият - Борислав, още се издирва.