Учени от Китай за първи път са приложили техника за генно редактиране в опит за лечение на пациент с ХИВ и рак. Сналбдили са го с клетки, които са били променени, за да бъдат устойчиви на вируса, съобщи АП, позовавайки се на публикация в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

През юли 2017 г. лекари от Пекин третират 27-годишен ХИВ-позитивен, страдащ и от левкемия, с химикали и радиация, за да "изтрият" костния му мозък, правейки място за милиони стволови клетки, вкарани венозно. Целта е новите клетки от здрав донор да заменят болните и да излекуват рака. За разлика от рутинното присаждане на костен мозък този път учените вкарват в тялото редактирани с технологията CRISPR-Cas9 стволови клетки. Редакцията е направена, за да се "парализира" генът CCR5, без който вирусът ХИВ не може да прониква в клетките на имунната система, предаде БТА.

Сега, над две години по-късно, пациентът е в добро здраве и ракът му е в пълна ремисия според публикацията.

Редактираните клетки все още функционират, като малък процент от тях още носят защитната мутация на гена CCR5. Въпреки това те са недостатъчни да излекуват ХИВ. Пациентът все още е носител на заразата и приема антиретровирусни лекарства, които държат вируса под контрол.

Случаят е показателен за безопасното приложение на технологията CRISPR-Cas9 при хора и приближава науката към създаването на лечение срещу ХИВ без медикаменти.

Един от окуражаващите резултати от изследването е, че според многобройни тестове редактирането не е предизвикало нежелани ефекти върху други гени.

"Това изследване дава зелена светлина на генното редактиране", казва Карл Джун от университета на Пенсилвания - пионер в използването на генна терапия за лечение на ХИВ и рак.