Учени откриха, че пръчковидна бактерия причинява едни от най-тежките болести при хората като алцхаймер, диабет и сърдечен удар.

Името й е Porphyromonas gingivalis и е добре позната в денталната медицина. 

Проф. Томас Кохер казва, че микробът е „най-известният причинител на пародонтозата. Той възпалява венците, пародонталните сухожилия и по-късно инфектира челюстните кости".

Кохер е директор на поликлиниката за опазване на зъбите, пародонтология и ендодонтия в Университета в Грайфсвалд.

Бактерията, причиняваща гингивит и пародонтоза на венците, е открита и в мозъка на болни от алцхаймер. Болестите на венците се причиняват от бактериите в плаката, натрупана около зъбите, където възниква и възпалителният процес.

Д.р Диана Свобода, ръководителка на денталната клиника „diPura Klinik“ в Есен, казва пред в. "Билд", че счупен странично зъб може да доведе до импотентност.

Porphyromonas gingivalis е открита и на други места в човешкото тяло.

От устната кухина до мозъка

При малки наранявания в устната кухина микробите попадат и в кръвта.

В началото на годината проучване на екип от САЩ, Полша и Австралия разкри, че в над 90% от мозъците на покойници, страдали от алцхаймер, има следи от бактерията. Следи има и в мозъчната течност на живи пациенти.

Това обаче не означава, че самото присъствие на бактериите причинява болестта. Но учените заразили устните кухини на мишки с Porphyromonas gingivalis и след време открили опасните бактерии в мозъците им, където имало и щети, подобни на тези при алцхаймер.

Д-р Кохер съветва хората да поддържат добра устна хигиена, за да не се разпространи бактерията в други части на тялото.

Според имунолога Каролине Генко в момента се разработва ваксина срещу бактерията, пише сп. "Фокус". Правят се и опити тази бактерия да бъде преборена чрез специална терапия със синя светлина с дължина на вълната от 430 до 490 нанометра. Терапията се използва за лечение на жълтеница при новородените.