Грип (инфлуенца) е остра заразна болест, която често се явява епидемично, а дори я пандемично (повсеместно).

Причини. Заболяването се причинява от вирус и се благоприятства от климатичните условия (простуда), от битовите условия и от възприемчивостта на хората. Заразата се предава от болния човек чрез пръски, капчици от слюнка, които се отделят от всеки човек, когато говори или кашля, киха, смее се и т.н. Застрашени са повече малките деца, старците, слабите, сърдечно и бъбречно болните и изобщо всички, които са изтощени и с намалени защитни сили. Годишните времена със слабо слънце благоприятстват появата на грипа.

Признаци. Грипът обикновено започва с отпадналост, болки в гърлото, главоболие, кашлица, понякога втрисане. Температурата бързо се повишава. Болният се оплаква от болки по тялото, в очите, често повръща, няма апетит. За две-три денонощия температурата постепенно спада и болният оздравява.

Възможно е болестта да протече в по-леки или по-тежки форми.

Усложнения. При малки деца и стари или изтощени хора често настъпват различни усложнения и предимно от страна на дихателната система; фарингит, бронхит, бронхопневмония. Чести са уврежданията и на сърцето, бъбреците, нервната система. За да се избягнат усложненията, болният трябва да лежи и да започне навреме лечението.

Грипът е газтричен, когато има явления от страна на стомаха и червата: обложен език, гадене и повръщане, диария, дори с кръв. В някои случаи се появява и жълтеница.

Грипът е ревматичен, когато освен треската болките в ставите на цялото тяло са много силни.

Болестта трае 4-5 дни, но възстановяването след оздравяването върви много бавно. Понякога грипът пробужда стари и отдавна преминали болести (туберкулоза и др.).

Предсказание. Благоприятно при по-младите хора и без усложнения. Опасност има при слабите, изтощените и страдащите от болно сърце.

Предпазване. Спазването на личната хигиена, закаляването и избягването на контакт с болни значително предпазват от заболяване. Краката винаги да са сухи и топли. Болните трябва да се изолират в отделна стая.

При опасност от заболяване народната медицина препоръчва за предпазване да се прави следното.

Сутрин, обед и вечер 10-15 минути преди ядене да се прави гаргара с лимонена или пък със солена вода (на 1 чаша топла вода 1 ч.л. лимонов сок или пък сол) и 5 мин след нея да се изпие 1 чаша горещ липов или друг чай с 1 ч.л. лимонов сок, коняк или ром.

Или да се взема по 1 прах от 1 г (за деца според възрастта) от следната смес: индийско орехче (мускатно), нишадър на прах и винена киселина (лимонтузу) (от аптеката) - по 8 г от всяко. Стриват се на прах и се разделят на 24 праха. Изпива се с малко отвара от червен кантарион (1 с.л. листа и цвят в 250 мл вода се вари 5 минути) или с малко вода и след изпиването му се взема и малко пчелен мед.

Забележка. Ако болният страда от язва в стомаха или червата, от колит и хемороиди, да не ги взема, защото дразнят. В такъв случай е по-добре да се взема по 1 с.л. медицински коняк или по 1/2 кафена чашка сок от суров кромид лук, засилен с1/2 ч.л. пчелен мед (ако го повърне, да се повтори вземането, като след него се вземе веднага 1 залък хляб и се диша дълбоко).

Добре е да се изпива сокът на 1 глава кромид лук, от вечер нарязана на ситно и посипана с 2-3 ч.л. захар, или да се взема по 1 с.л. от следната смес: 3 скилидки чесън, обелен и счукан, 1 с.л. чист винен оцет, 1 с.л. вода и 1 ч.л. захар.

Освен това при всички случаи сутрин, обед и вечер да се смърка през носа или жабурка в устата топъл соден разтвор (1 ч.л. сода бикарбонат на 1 чаша топла вода) или да се капва в ноздрите по 2-3 капки сок от суров кромид лук с чист зехтин по равни части. На деца да не се капва.

Вечер преди лягане да се разтрие целият гръден кош отпред и отзад с камфоров спирт (от аптеката) или с малко газ.

Лечение. Болният трябва да се постави на легло в отделна стая на чист въздух и да се потърси лекарска помощ. Народната медицина използва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене при висока температура болният да взема по 1 ч.л. (за деца според възрастта им от 1 до 5 капки върху захар) от т.нар. противогрипен оцет, приготвен от 750 мл винен оцет и 250 мл вода, към които се прибавят по 2 с.л. пелин, мента пиперита, бъзов цвят, лавандула и седефче, по 1 ч.л. карамфил (зърна), канела и индийско орехче и 3 скилидки обелен чесън. Билките се нарязват на дребно, сухите вещества се счукват, слага се всичко в оцета и в закрит съд във водна баня на тих огън се вари 1 час. Като изстине, се прецежда, след което в течността се прибавя 5 г камфор, разтворен в 50 мл аптекарски спирт.

Вместо него може да се взема по 1 прах от индийско орехче, нишадър и лимонтузу (вж. по-горе) или по 1 кафена чашка сок от суров кромид лук, засилен с 1 ч.л. чист винен оцет, 1 ч.л. мед и малко шипково брашно, или по 1/4-1/2 ч.л. див кестен, настърган на ситно ренде заедно с кората и забъркан с 1 ч.л. мед.

II. Десет минути след тези средства да изпива 1 чашка от 100-150 мл (за деца според възрастта) горещ чай от 1 обелена кисела ябълка, 3 с.л. къпинови листа и 3 с.л. листа от дива ягода - в 1 л вода се вари 10 минути и като изстине, се прецежда, или чай от липов цвят с лимонов сок, подсладен с мед или небетшекер, или чай от карамфил - в 200 мл вряща вода се пускат 3 зърна карамфил и заедно с 1 с.л. мед се варят 10 минути; като изстине, се прецежда.

При липса на температура 20 минути преди ядене да взема едно от средствата, дадени за предпазване от грип, или чай от липов цвят с лимонов сок в мед, или пък чай от карамфил.

Диета. Лека вегетарианска храна, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не! Преди обяд и вечеря като предястие болният може да яде салата от суров червен кромид лук с малко чист зехтин и малко винен оцет по вкус или салата от счукан чесън с малко зехтин и малко оцет по вкус и вода по равни, части. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 1-3 чесънчета. Освен това полезно е по време на самото ядене болният да глътва и по 1 детски хинин. На вечеря най-добре е болният да яде само варени картофи с малко сол и чубрица с черен тричав хляб. При температура да се предпочитат плодове - лимони и портокали. След обяд и вечеря за намаляване на температурата болният да изпива 2-3 ч.л. пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 1 ч.л. шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие гореща вода или горещ чай с лимон или лимонена киселина, подсладена с мед, предварително варен във водна баня 10 мин.

III. Два часа след ядене да взема 1 ракиена чашка сок от суров кромид лук или 1 ракиена чашка медицински коняк, чиста сливова или гроздова ракия, сварена с малко чер пипер на зърна и захар (на деца не се дава).

IV. Десет минути след сиропа или ракията при липса на кашлица да изпива 1 чашка от 100-120 мл (за деца според възрастта) отвара от лимон и карамфил - кората на 1 лимон, 5 зърна карамфил и 1 с.л. лимонов сок се запарват с 350 мл вряща вода; след това на тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с прегоряла захар.

При силна кашлица да взема 1 чашка от 120-150 мл (за деца според възрастта) топла отвара от кромид лук - 3 необелени глави кромид лук се разрязват на 4 части и се заливат с 1250 мл вряща вода, вари се на тих огън, докато лукът започне да се сварява, след това към него се прибавят 1 с.л. ленено семе, 1 с.л. волски език, 1 с.л. подбел, 1 с.л. сладко коренче, 1 ч.л. анасон и 1/2 ч.л. счукан синап, вари се още 10 мин, веднага се прецежда и се прибавят 5 с.л. прегоряла захар, опечена като карамел и счукана на прах.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 1/2 л вода или с чай от лайка. За деца клизмите се правят със 150-200 мл (според възрастта). След това при по-висока температура с главоболие тялото се намазва със смес от 1 белтък от прясно яйце, 1 с.л. оцет, 1 с.л. ракия и 1/2 изравнена чаена лъжица сода бикарбонат или със смес от сода бикарбонат, счукан чесън и оцет по равни части, последвано от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването от фрикция на цялото тяло с хладка вода и оцет наполовина.

След няколко минути се поставя коремен компрес от 4 парчета, съчетан с мокри чорапи, натопени в хладка вода и оцет наполовина, и отгоре вълнена обвивка. Гърлото се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1 с.л. диви кестени, настъргани с корите, или с 1/4 ч.л. нишадър на прах (от аптеката), а на главата се слага цяла "шапка", напълнена със сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и полети с 50 мл оцет - киснат в него 1/2 час, изстискват се добре и се налагат; или "шапка" от пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 9 с.л. диви кестени, настъргани с корите, и 1/2 ч.л. настърган хрян или само с 1 изравнена чаена лъжица счукан чесън.

Може да се сложи и "шапка", напълнена с 9 с.л. счукан чесън, 9 с.л. сол, 4 с.л. царевично брашно и оцет, колкото поеме, "Шапката" се държи цяла нощ или докато досади на болния и се замени с нова.

Забележка. При суха кашлица е добре болният да си слага на гърдите (отпред) торбичка, ушита на тегели на по 1-1 1/2 см, напълнени с търпимо гореща сол, а отгоре книга и вълнен бинт.

При по-ниска температура (под 38,5С) болният да изпие 1 чаша от 150-200 мл търпимо горещо червено вино (200 мл 3-годишно натурално червено вино, 5 зърна карамфил, 1 ч.л. канела, 3 зърна чер пипер, по 1 парче кора от лимон, портокал и ябълка и 3 с.л. захар се варят 10 минути и се прецежда - на деца не се дава) или да изпие 1 чашка горещ чай най-добре от липов цвят, подсладен със 7 бучки захар, като едновременно с него вземе и 1 таблетка аспирин.

След това болният да направи покачваща баня на краката си (38-45С за 10-20 минути), последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след изпотяването от фрикция на тялото с хладка вода и изтриване до сухо. Коремът се налага с компрес, натопен в хладка вода и оцет наполовина. При болки в главата се слага цяла "шапка", а при болки в гърдите торбичка, напълнена с търпимо гореща сол, както по-горе. Държат се цяла нощ.

Важни добавки.

1. В тежки случаи освен това лечение може да се направи и разтривка на гръбначния стълб от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти и налагане с торбичка, напълнена с топла лапа от 10 с.л. прясно смлян синап, 10 с.л. сол, 5 с.л. царевично брашно и топъл оцет, колкото поеме, за да стане гъста каша. Или с торбичка с пресен селски хлебен квас, засилен с 1 ч.л. счукан чесън, или пък с ракиен компрес от 4 парчета, поръсени с чер пипер на върха на ножа.

2. При болки в гърдите отпред и отзад (откъм плешката) се слагат торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас, засилен за всяко място с 2-3 с.л. диви кестени, настъргани с корите, или с 1/2 изравнена чаена лъжица счукан чесън; държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

3. При силна трахеитна кашлица на гърдите отпред се поставя торбичка, напълнена с топла лапа от ленено семе, сварено с малко мляко и 2-3 бучки захар. Освен това 10 минути преди да вземе отвара, болният да изпие 1 с.л. сироп от бира: към 500 мл бира се прибавят 400 г небетшекер и 2 цели месести лимона, на ситно настъргани, със сока - във водна баня се вари 30 минути и като изстине, се прецежда, или пък 1-2 ч.л. смес от 500 г мед (варен във водна баня 10 минути, защото суровият дразни кашлицата), разбъркан с 20 г исиот на прах.

4. При болки ушите се налагат с печен лук или пък в болното ухо се слага памуче, леко натопено в чист спирт (ракия), а отгоре се поставя съгряващ компрес с мушама.

5. При схващане (вдървяване) на шията и гърба най-добре е вечер преди лягане да се разтрият със смес от камфоров спирт и лимонов сок (наполовина) и отгоре да се постави фланела, а едновременно с това и коремен компрес от трина.

VI. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея", последвано от фрикция на подмишницнте, корема и половите органи с хладка вода и обличане. След почивка от 1-2 часа се повтарят същите приложения, изброени за вечерта, и се държат 5 до 7 часа.

Важни добавки.

1. При повръщане и гадене на малкия мозък (тила) непрекъснато се държи торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1/2 ч.л. счукан чесън. Едновременно с това под лъжичката се залепва 1/2 глава суров кромид лук, поръсен с върха на ножа с камфор на прах, и на корема се поставя торбичка с топла лапа от праз, сварен с малко мляко и поръсен с 1 с.л. захар, или пък зелен лист от прясно зеле, попарен с вряло мляко и изстискан, а отгоре се слага вълнен пояс. Държат се, докато спре повръщането.

2. При менструация жените да заменят покачващата баня на краката с парна баня на главата, последвана от казаните приложения.

3. Болният да прекара най-малко 3 до 5 дни от болестта на легло.

4. След оздравяването болният трябва да се пази от простуда.