25°C   София
 

Катаралният стоматит е възпаление на слизестата ципа на устата.

Лигавицата на устата се възпалява при някои инфекциозни болести, разяждане на зъбите, след поставяне на лоша протеза, при употреба на дразнещи течности (спиртни напитки), употреба на много топли или много студени ястия и др.

Заболелият усеща парене в устата и болки при хранене. Слизестата ципа е зачервена - цялата или тук-таме. Околните лимфни възли често са подути, болезнени. Може да има и лош дъх от устата.

Прогноза. Благоприятна - болестта продължава късо време, а у пушачите и слабите организми - по-дълго време.

При лечението най-главно внимание трябва да се обърне за отстраняване на причината, която предизвиква заболяването.

В леки случаи е достатъчно всеки 1-2 часа да се прави гаргара на устата с хладък чай от лайка, отвара от жълт кантарион, равнец или с борова вода.

В по-тежки случаи лечението трябва да бъде и общо.

I. Сутрин, обед и вечер 10 мин преди ядене да се изпиват 75 г (за деца наполовина) от агримония, лайкучка, синя тинтява, червен и жълт кантарион, бял равнец и подъбиче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с.л. се запарват с 500 г вряща вода и след това на тих огън с прибавка на 1 с.л. мед се варят още 10 мин; като изстине, се прецежда.

II. Непосредствено преди, а също и след закуска, обяд и вечеря устата да се жабурка или 1) с топъл солен разтвор (на чаша от 200 г топла вода една ч.л. готварска сол); или 2) с отварка от сладък корен (2 с.л. корени в 500 г хладка вода се варят 30 мин и веднага се прецежда); или 3) с отварка от дъбови кори (5 с.л. нарязани на ситно кори в 1 л хладка вода на тих огън се варят 30 мин и като изстине, се прецежда) или 4) с отварка от полски хвощ и жълт кантарион - листа и цвят (по 1 с.л. от двете се запарват с 400 г вряща вода и след това на тих огън се варят още 10 мин, като изстине, се прецежда); или пък 5) с отварка от агримония, жълт кантарион, лайка, слез и смрадлика - листа (по 1 с.л. от всички се запарват с 600 г вряща вода и след това на тих огън се варят още 10 мин, като изстине, се прецежда).

Забележка. Добре е отварките да се засилят и с по 1 с.л. сок от зелените листа на широколистен живовляк или пък с ечемичена отварка (3 с.л. очистен ечемик в 600 г хладка вода: на тих огън се варят 20 мин и веднага се прецежда).

Диета. В леки случаи вегетарианска, млечно-растителна храна, умерено солена и подкиселена с малко лимонов сок или слаб разтвор от винена киселина (от аптеката). Люто, алкохол и тютюн - не!

В тежки случаи най-добре е вместо казаната храна на закуска, обяд и вечеря да се изпива само по няколко чаши овесено мляко, засилено с 1 ч.л. сок от лимон и подсладено с чист мед (2 с.л. овесени ядки от вечер се запарват с 250 г вряща вода, кисне захлупено цяла нощ и на сутринта се прецежда). Освен това преди закуска, обяд и вечеря като предястие да се изяждат по 1-2 глави печен кромид лук със захар (пече се като ябълки без захар), и то без хляб, или пък да се изпива сока им. След ядене, ако не е склонен към затлъстяване, да се изпива по 1-3 ч.л. пресен селски хлебен квас, забъркан 4 часа по-рано и засилен с малко плодов сок или вода и чист мед да стане гъсто и сладко като боза. След това грижливо да се измиват зъбите с четка за зъби и с прах, приготвен от печена бяла пръст (болус алба - от аптеката) - стрива се на прах и се пресява като брашно. Венците се масажират по начина, указан при пиорея, а след това това устата отново се жабурка или с медена вода (200 г преварена вода с 20 г чист мед), или пък с една от дадените вече отварки.

Вместо вода да пие отварка от алтея (бяла ружа - корени), ленено семе и смрадлика: по 1 с.л. от трите и 1 пълна ч.л. анасон (от аптеката) в 1 л вода на тих огън ври 10 мин и веднага се прецежда.

III. Два часа след ядене да се изпиват 75 г отварка от полски хвощ, бударица и исландски лишей - по 50 г, спирея и пача трева по 75 г. От тази смес 2 с.л. се запарват с 500 г вряща вода и след това на тих огън се варят още 10 мин; като изстине, се прецежда.

IV. Една-две вечери поред по 1 топла клизма с чай от лайка (3 с.л. цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне 20 мин и се прецежда), а след това само при запек клизма от 200-500 мл (според възрастта) от същия чай. Следват парна баня на главата с чай от лайка за 5-10 мин, редуваща баня на краката до под коленете (42рС за 30 секунди, 20 за 3 секунди - 5 пъти) и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина (5 с.л. трина се запарват с 500 г вряща вода и кисне захлупено, докато изстине, след това се прецежда). Едновременно с това на тила и на шията с цялата долна челюст се поставят торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас, забъркан 4 часа по-рано), засилен на всяко място с по 1-2 с.л. сурови диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с 1-2 с.л. пресни корени от полски бъз, нарязани на ситно и счукани на кашица - държат се цяла нощ.

Забележка. При тежко главоболие на главата се слага цяла "шапка" от квас, засилен със 7-9 с.л. диви кестени, настъргани на ситно.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея." Следват фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Неделя - почивка от всичко; пият се само билките, спазва се диетата и се жабурка устата.

При менструация жените не правят редуваща баня на краката.

Важна добавка. След оздравяването да се поддържа голяма хигиена на устата.

Устата трябва да се поддържа винаги чиста, но за жалост това често не е така. С храната и питиетата, нечисти ръце и предмети, чрез дишането устата се инфектира с много микроорганизми, които застояват между зъбите, в извивките на венците, по сливиците и т. н., където започват да се размножават. Поради всичко това в устата стават постоянни разлагания и ферментации, които се отразяват върху венците, зъбите, стомаха и така година след година се стига до повреждане на устната кухина, на зъбите и разстройство на храносмилането.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Когато разберете, че сте бременна, е най-добре да заведете любимеца си на ветеринарен лекар. Докторът ще провери дали не е заразен с някаква бактерия, която може да бъде опасна за вас и плода. Направете и необходимите ваксини, за да сте сигурни, че сте взели всички превантивни мерки срещу евентуални болести, с които животното може да ви зарази.

Всички синоптички се познаваме, с Никол Станкулова израснахме заедно, радвам се, че всички вече имат бебета  "Няма място за конкуренция между мен и останалите колежки синоптички от другите медии. Всички се познаваме." Това призна пред "България Днес" една от най-чаровните водещи на времето в националната телевизия Ева Кикерезова.

Мао Пейчън, на седем години и половина, много обича да рисува. Вече две години учи рисуване, предава радио "Китай". „Надявам се един ден да направя голяма изложба, ако след като порасна, мога да продам картините си и да спечеля много пари, искам да заведа родителите си на околосветско пътешествие,“ каза тя

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Застреляните Ивайло Попов и Цветанка Костадинова били семейство едва от година Съседка за убиеца: Изглеждаше много зловещо, не беше нормален “Не мога да повярвам, че отнемат живота на някой млад, дошъл тук с мечтите си, тъкмо намерил любовта”, плаче близка на жертвите 67-годишен поляк разстреля петима свои съседи, трима от които българи

Ето какво заяви старши треньорът на България Красимир Балъков веднага след съкрушителната загуба 0:6 от Англия в европейска квалификация в София: "Нямаме класа. Просто и елементарно – нямаме класа. Разбирам всички хора, които са си купили билети и искат нещо по-различно, но срещу този отбор на Англия, с тази динамика и с тези футболисти,

Инициативата е посветена на 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература Народният театър „Иван Вазов“ стартира кампанията по честването на 170-годишнината от рождението на своя патрон Иван Вазов с инициатива, в която кани малки и големи от цяла България да си припомнят забележителното слово на Патриарха на българската