Катаралният стоматит е възпаление на слизестата ципа на устата.

Лигавицата на устата се възпалява при някои инфекциозни болести, разяждане на зъбите, след поставяне на лоша протеза, при употреба на дразнещи течности (спиртни напитки), употреба на много топли или много студени ястия и др.

Заболелият усеща парене в устата и болки при хранене. Слизестата ципа е зачервена - цялата или тук-таме. Околните лимфни възли често са подути, болезнени. Може да има и лош дъх от устата.

Прогноза. Благоприятна - болестта продължава късо време, а у пушачите и слабите организми - по-дълго време.

При лечението най-главно внимание трябва да се обърне за отстраняване на причината, която предизвиква заболяването.

В леки случаи е достатъчно всеки 1-2 часа да се прави гаргара на устата с хладък чай от лайка, отвара от жълт кантарион, равнец или с борова вода.

В по-тежки случаи лечението трябва да бъде и общо.

I. Сутрин, обед и вечер 10 мин преди ядене да се изпиват 75 г (за деца наполовина) от агримония, лайкучка, синя тинтява, червен и жълт кантарион, бял равнец и подъбиче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с.л. се запарват с 500 г вряща вода и след това на тих огън с прибавка на 1 с.л. мед се варят още 10 мин; като изстине, се прецежда.

II. Непосредствено преди, а също и след закуска, обяд и вечеря устата да се жабурка или 1) с топъл солен разтвор (на чаша от 200 г топла вода една ч.л. готварска сол); или 2) с отварка от сладък корен (2 с.л. корени в 500 г хладка вода се варят 30 мин и веднага се прецежда); или 3) с отварка от дъбови кори (5 с.л. нарязани на ситно кори в 1 л хладка вода на тих огън се варят 30 мин и като изстине, се прецежда) или 4) с отварка от полски хвощ и жълт кантарион - листа и цвят (по 1 с.л. от двете се запарват с 400 г вряща вода и след това на тих огън се варят още 10 мин, като изстине, се прецежда); или пък 5) с отварка от агримония, жълт кантарион, лайка, слез и смрадлика - листа (по 1 с.л. от всички се запарват с 600 г вряща вода и след това на тих огън се варят още 10 мин, като изстине, се прецежда).

Забележка. Добре е отварките да се засилят и с по 1 с.л. сок от зелените листа на широколистен живовляк или пък с ечемичена отварка (3 с.л. очистен ечемик в 600 г хладка вода: на тих огън се варят 20 мин и веднага се прецежда).

Диета. В леки случаи вегетарианска, млечно-растителна храна, умерено солена и подкиселена с малко лимонов сок или слаб разтвор от винена киселина (от аптеката). Люто, алкохол и тютюн - не!

В тежки случаи най-добре е вместо казаната храна на закуска, обяд и вечеря да се изпива само по няколко чаши овесено мляко, засилено с 1 ч.л. сок от лимон и подсладено с чист мед (2 с.л. овесени ядки от вечер се запарват с 250 г вряща вода, кисне захлупено цяла нощ и на сутринта се прецежда). Освен това преди закуска, обяд и вечеря като предястие да се изяждат по 1-2 глави печен кромид лук със захар (пече се като ябълки без захар), и то без хляб, или пък да се изпива сока им. След ядене, ако не е склонен към затлъстяване, да се изпива по 1-3 ч.л. пресен селски хлебен квас, забъркан 4 часа по-рано и засилен с малко плодов сок или вода и чист мед да стане гъсто и сладко като боза. След това грижливо да се измиват зъбите с четка за зъби и с прах, приготвен от печена бяла пръст (болус алба - от аптеката) - стрива се на прах и се пресява като брашно. Венците се масажират по начина, указан при пиорея, а след това това устата отново се жабурка или с медена вода (200 г преварена вода с 20 г чист мед), или пък с една от дадените вече отварки.

Вместо вода да пие отварка от алтея (бяла ружа - корени), ленено семе и смрадлика: по 1 с.л. от трите и 1 пълна ч.л. анасон (от аптеката) в 1 л вода на тих огън ври 10 мин и веднага се прецежда.

III. Два часа след ядене да се изпиват 75 г отварка от полски хвощ, бударица и исландски лишей - по 50 г, спирея и пача трева по 75 г. От тази смес 2 с.л. се запарват с 500 г вряща вода и след това на тих огън се варят още 10 мин; като изстине, се прецежда.

IV. Една-две вечери поред по 1 топла клизма с чай от лайка (3 с.л. цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне 20 мин и се прецежда), а след това само при запек клизма от 200-500 мл (според възрастта) от същия чай. Следват парна баня на главата с чай от лайка за 5-10 мин, редуваща баня на краката до под коленете (42рС за 30 секунди, 20 за 3 секунди - 5 пъти) и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина (5 с.л. трина се запарват с 500 г вряща вода и кисне захлупено, докато изстине, след това се прецежда). Едновременно с това на тила и на шията с цялата долна челюст се поставят торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас, забъркан 4 часа по-рано), засилен на всяко място с по 1-2 с.л. сурови диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с 1-2 с.л. пресни корени от полски бъз, нарязани на ситно и счукани на кашица - държат се цяла нощ.

Забележка. При тежко главоболие на главата се слага цяла "шапка" от квас, засилен със 7-9 с.л. диви кестени, настъргани на ситно.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея." Следват фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Неделя - почивка от всичко; пият се само билките, спазва се диетата и се жабурка устата.

При менструация жените не правят редуваща баня на краката.

Важна добавка. След оздравяването да се поддържа голяма хигиена на устата.

Устата трябва да се поддържа винаги чиста, но за жалост това често не е така. С храната и питиетата, нечисти ръце и предмети, чрез дишането устата се инфектира с много микроорганизми, които застояват между зъбите, в извивките на венците, по сливиците и т. н., където започват да се размножават. Поради всичко това в устата стават постоянни разлагания и ферментации, които се отразяват върху венците, зъбите, стомаха и така година след година се стига до повреждане на устната кухина, на зъбите и разстройство на храносмилането.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Да станеш родител е колкото щастливо, толкова и стресиращо събитие за една двойка. Емоцията и щастието от появата на новия живот се вплитат в страха от неизвестното. И всъщност така се раждат най-красивите и запомнящи се моменти. Представяме ви галерия от снимки на фотографи, които са запечатали първите мигове от родителството на няколко

Всеки родител изживява емоционално и най-малките моменти по пътя към срещата с бебето си. Особено когато е за първи път - всяка минута е толкова специална. Млада двойка от Бразилия показва колко важен е контактът с бебето още преди то да се е появило на бял свят. Таткото - Флавио Дантас, говори над корема на бременната си жена всеки ден

Аз съм тази майка, която се опитва да прави всичко наведнъж. Просто за да си докажа, че го умея. Аз съм тази майка, която се чувства като Супермен що се отнася до безопасността ти – мое мило бебче. Аз съм тази майка, която има тъмни кръгове под очите. Тази, която никога не намери достатъчна доза кафе, за да се чувства наспана

Как да се заредиш с енергия по тибетски

Гонете лошите мисли, бягайте от "трите отрови на ума”, казва Шераб Барма Всеки си има начини да се...

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В България се въвеждат трудно нещата, аз не си спомням нито една реформа на БСП за сто години управление. Ако е било лесно, вие да сте въвели толсистемата. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на изслушване в Пленарната зала по въпросите на тол системата и заплащането на винетки, поискано от "БСП за България"

От днес официално ще бъдат изключени от винетки спорните отсечки в Столична община. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред "Би Ти Ви". Той уточни, че протестите са били инициирани от хора, които са целели дестабилизация на системата. „Няма нито един глобен от тези конфликтни зони

Превенцията и контролът на епидемията от новия коронавирус в Китай дават положителни резултати, а икономическото и социално развитие постепенно се възстановяват. Но ситуацията в провинция Хубей и гр. Ухан все още е сериозна и не бива да се пренебрегва рискът от повторното и разрастване в другите райони