Най-често кашлицата е проява на простудно-възпалително заболяване на дихателните пътища. С нея се изчистват образувалите се храчки, които дразнят и затрудняват дишането. Тя придружава и някои инфекциозни заболявания. Лечението е свързано с лечението на основното заболяване.

При обикновена кашлица народната медицина препоръчва на болния в продължение на 1-2 вечери поред да се прави по една топла клизма (38 С). Всекидневно сутрин - парна баня на гръдния кош (прави се, както тази на главата, само че в случая парата да бие предимно в гърдите), за да се предизвика изпотяване. 30 мин след нея, т. е. когато болният се препоти - коремна баня (30-25 С за 10-20 мин) или пък коремен компрес - държи се 2 ч.

Вечер на болния да се направи гореща баня на краката, след която да се постави коремният компрес, съчетан с гръден ("жилетка"), натопен в топло сурово краве мляко (вж. "Млечен компрес").

При силна и мъчителна кашлица - същото лечение, засилено така: вместо парна баня на гърдите се поставя торбичка, напълнена с гореща лапа от ленено семе (държи се от 30 до 60 минути), и вместо гореща баня на краката може да се прави редуваща баня на краката (42 С за 30 секунди, 20 С за 3 сек - 5 пъти), а вместо млечния компрес на гърдите може да се слага синапова лапа, приготвена със сол и оцет. Налага се вечер за през цялата нощ на гърдите и гърба и се повтаря, докато изчезне кашлицата. Добре е да се поставят и вентузи на гърба. Синаповата лапа се последва от компрес на корема, а вентузите - от компрес на гърдите. При суха и мъчителна кашлица, когато изброените средства, не помагат, може да се прибегне до лапата от кромид лук с гас (петрол). 10 глави лук се нарязват на ситно и се запържват в тиган с 1/2 л гас, докато лукът омекне. След това той хубаво се изстисква от гаста и се слага на гърдите в торбичка по възможност търпимо горещ. Държи се 12-24 ч. Препоръчва се и следното: кърпа с размерите на гърдите и гърба се натопява в чист зехтин, размесен с лимон и камфор (в 100 г чист спирт се разтваря 5 г камфор на кристали; след като се разтопи камфорът, се прибавя 50 г чисто дървено масло и сок от 1 лимон - държи се в запушено шише). В тази смес, предварително разклатена и малко затоплена в една чинийка, се натопява кърпата (компресът) за гърдите и гърба, която след това се покрива с фланела, за да е стегнато - държи се, докато е приятно на болния.

Прозорецът в стаята на болния при топло време трябва да бъде денонощно отворен, а в студено време на всеки 2-3 ч да се проветрява. Болните, които са се залежали, често да променят положението си - да лежат ту на гръб, ту настрана и от време на време да правят по няколко дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата. Да се избягва всичко, което дразни и затруднява дишането: прашният, сух и горещ въздух, бързите промени на температурата, оживените разговори и т. н. Да се диша винаги през носа. В тежките случаи лежането е най-препоръчително. Важно е също така да се вдишва влажен и топъл въздух.

Гаргара се прави на всеки 2-3 ч с топъл (36 С) чай от ленено семе (1 с. л. ленено семе и 300 г вода врят 10 мин).

Вътрешно. При обикновена кашлица да се дават на болния често (по желание) един или два от следните чайове.

1. Чай липов, гръден или от джоджен, подсладен с варен мед, врял във водна баня 10 мин. Медът се вари така: 1 с. л. мед в 250 г вода ври 10 мин. Чайовете се запарват като обикновен чай и се пият сутрин, обед и вечер преди ядене и преди лягане.

2. Отварка от агримония с варен мед: 1 с. л. от агримония в 1/2 л вода ври 10 мин. Пие се както първия чай.

3. Отварка от ирландски мъх (морски кадаиф) с варен мед - 1 с. л. от мъха в 1/2 л вода ври 10 мин. Пие се по 100 г наведнъж.

4. Много успокоително и оздравяващо действа и следното питие: преди лягане (най-малко 1 час след ядене) да се изпие 1/4 л горещо мляко, в което има добре разбити 2 лъжици варен мед и 1 яйце (с белтъка и жълтъка). Същото да се повтори и сутрин преди ставане, но най-малко 1-2 ч преди ставане от кревата.

5. Отварка от подбел и дюлено семе - 4-5 листа от подбел и 1/2 ч. л. дюлено семе се варят 10-15 мин в половин литър вода. Отварката се пие топла с варен мед по една винена чаша.

6. Смесена отварка за кашлица - 5 смокини, 5 рожкови, 1 голяма ябълка (кисела), 1 г анасон, 25 г лята захар (небет шекер) или мед се варят в 2 л вода, докато изври и остане наполовина. Пие се три пъти на ден по една чашка. Изпива се 3 л отварка.

7. Смесена отварка от червен кантарион, подбел, липов цвят и волски език - по 50 г от всяка. От тази смес 2 с. л. с прибавка на 1 ч. л. ленено семе се запарват с 500 г вряща вода и захлупено, ври 10 мин; като изстине, се прецежда.

При суха и дразнеща кашлица без храчки сутрин, обед и вечер преди ядене се взема по 1 ч. л. исиот на прах, разбъркан добре с малко топъл варен мед, а след него се изпива по 1 чашка от една или две от долуизброените отварки:

1. Отварка от външните люспи на 10 глави кромид лук - варят се в 1 л вода, докато остане наполовина. Прецежда се и се пие подсладена с варен мед.

2. Отварка от корените на обикновена коприва с варен мед - 1 шепа корени се варят в 2 л вода, докато остане 1 л. Пие се, както първата.

3: Отварка от ленено семе с корите на ябълка - 3 ч. л. ленено семе и корите на 1 ябълка в 300 г вода врят 10-15 мин. Пие се, както другите, подсладена с варен мед.

4. Отварка от бяла ружа (алтея), обикновена коприва, медуница и овча опашка (бабяк) - вземат се по равно количество корени от бяла ружа и коприва (цялата билка), медуница с корена и бабяк (листа и цвят) и се прави обща смес. От нея се вземат 2 с. л. и в 1/2 л вода врят 15 мин. Пие се по 1 кафена чашка, подсладена с варен мед и лимон, сутрин, обед и вечер преди ядене.

При кашлица с изобилни храчки (за изхвърлянето им).

1. Отварка от феникъл (резене) с варен мед - една ч. л. семе от феникъл и 300 г вода врят 10 мин. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене и лягане по 1 кафена чашка, подсладена с варен мед.

2. Отварка от пчелник с варен мед - една с. л. от билката без корена и 500 г вода врят 5 мин. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене и лягане по 1 чаша, подсладена с варен мед.

3. Чай от червена ружа с варен мед.

При силна и мъчителна кашлица да се взема едно от следните средства.

1. Отварка от подбел, риган, бяла ружа (корени, листа и цветове), липов цвят, мащерка, драка, волски език и сладък корен - по 50 г от всяка. От тази смес 2 с. л. се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън ври 10 млнути. Пие се топла сутрин, обед и вечер преди ядене и лягане, а през деня вместо вода.,

2. Отварка от волски език, подбел, борови връхчета, анасон, бял слез, марибиум, алтея (корени), бъзов цвят, резене, пирински чай, риган, драка, агримония, градински чай, горска теменуга (листа) и сладък корен. От тези 16 треви, смесени всички добре и поравно (50 г от всяка), се прави обща смес, от която се вземат 2 с. л. на половин литър вода и се вари да остане наполовина. Пие се подсладена с варен мед, и то след кашлянето, една чаша, не много топла и не студена.

3. Смес от варен мед с прясно масло - 1/4 кг мед се разбърква добре с 1/4 прясно несолено масло. От тази смес болният взема всеки час по 1 ч. л. преди и след ядене.

4. Смес от варен мед с лимонов сок и синап - всяка вечер преди лягане се взема по 1 ч. л. варен мед с малко лимонов сок и 10-20 зърна счукан синап.

5. Смес от исиот, бял тамян, бяла дъвка (сакъз) и варен мед - една ч. л., предварително счукани исиот, бял тамян и дъвка се разбъркват добре с 1/4 кг варен мед. Сутрин, обед и вечер преди ядене и преди лягане се взема по 1 ч. л.

6. Смес от варен мед, ленено семе, чер пипер и индийски орехчета - 1/2 кг чист варен мед, 100 г счукано (смляно) ленено семе, 100 г смлян чер пипер (зърна) и 2 индийски орехчета (счукани). Приготвяне: медът се стопля, за да стане рядък, след това се прибавя лененото семе и се бърка, след него черният пипер и пак се бърка и най-после индийските орехчета и пак се бърка, докато се изгубят в общата смес. Сутрин и вечер на гладен стомах се взема по едно късче, голямо колкото царевично зърно, което трябва да се сдъвче, а не глътне.

При стара, хронична кашлица действат добре следните отварки:

1. Отварка от миризлива теменуга и драка. Пие се топла сутрин, обед и вечер преди ядене и преди лягане по 1 чаша, подсладена с варен мед.

2. Чай от каменоломка - 1 с. л. от билката се запарва с 1 чаша вряла вода и кисне 1 час. Пие се, както първата.

3. Отварка от слез (корена), бъзов цвят, липов цвят, коприва и подбел (листа) - по 10 г от всяка се варят с 1200 г вода или прясно мляко с прибавка по 50 г лята захар и мед. Ври, докато остане 800 г, прецежда се и се изпива на три пъти - сутрин, обед и вечер преди ядене, и то топла като чай.

4. Отварка от смрадлика, шипка, червен трън (драка), червена върба, синя ружа (градинска перуника) и бяла ружа с варен мед - 250 г корени от смрадлика, 130 г шипка, 100 г червен трън (корен), 25 г червена върба (корен), 35 г синя ружа (корен) и 50 г бяла ружа (цвят). Приготвяне: поставя се всичко в 2 1/2 л вода и ври, докато стане 1 1/2 л. Пие се по една винена чаша сутрин, обед и вечер преди ядене.

Диета. Лека природосъобразна (млечно-растителна) храна. Много полезно е в случая яденето на чесън, защото е същинско лекарство за вадене на храчки. Тези, които отбягват миризмата му, да го употребяват така; 2 ч. л. чесън, предварително счукан на дребно, да се изпият преди лягане с 1 чаша топло мляко.

Самовнушение. С общата формула: "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става." При лечението да се имат предвид и общите упътвания за болестите на дихателните органи.

Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани най-подходящи са компресите, изтриванията (фрикциите) и т.н.