Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Разпространеното мнение, че хлябът и картофите трябва да се избягват, тъй като консумацията им води до свръхтегло и затлъстяване, е погрешно. Тяхното енергийно съдържание е сравнително ниско, ако не се консумират с добавени мазнини.

Например 1 филийка пълнозърнест хляб, която обичайно тежи 35 г, доставя 75 ккал, а ако е от бял хляб - 82 ккал. Един варен среден картоф с тегло 100 г доставя 72 ккал, но 100 г пържени картофи внасят 280 ккал.

Не е високо енергийното съдържание и на другите зърнени храни - 100 г варени спагети съдържат 104 ккал, а 100 г варен ориз - 138 ккал. Хлябът и другите зърнени храни, също и картофите съдържат основно въглехидрати (нишесте), които са основен енергиен източник за организма.

Световната здравна организация препоръчва най-голяма част от енергийната стойност на дневния хранителен прием да се осигурява именно от тези храни. Нишестето се разгражда в организма до глюкоза, а глюкозата е единственият енергиен източник за работата на мозъка.

Експерти от САЩ и Канада са определили, че за нормално функциониране на мозъка човек всекидневно трябва да приема най-малко 130 г въглехидрати. Освен въглехидрати хлябът и другите зърнени храни са добри източници и на растителни белтъци, а пълнозърнестият хляб - също така на полезните растителни влакнини (целулоза и др.), на витамини от В група и много минерали. Картофите са добър източник на витамин С и на калий.

Дневните енергийни потребности при ниска до умерена физическа активност на жените от 19 до 60 години са средно 2000 ккал. Ако консумирате 3 пъти на ден по 1 филийка пълнозърнест хляб, които са равностойни на около 100 г, вие получавате 215 ккал.

Ако допълнително изядете 200 г варен ориз (276 ккал), вие общо ще получите 419 ккал, което е със 140 ккал по-малко от енергията, която доставя 1 шоколад от 100 грама. За останалите 1600 ккал, които са ви необходими за деня, може да консумирате здравословни храни от другите групи в достатъчни количества, за да си осигурите разнообразно и пълноценно хранене.

Хлябът и другите зърнени храни, както и картофите са полезен и необходим компонент на здравословното хранене и е препоръчително да бъдат включвани всекидневно в диетата в подходящи количества. Поне половината от количеството на хляба е препоръчително да е пълнозърнест.