25°C   София
 

Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Грейпфрутът е много полезен плод, богат на витамин С и калий, на хранителни влакнини, включително на пектин, добър източник на витамина фолиева киселина, бета-каротен (предшественик на витамин А), на редица минерали. Съдържа много биофлавоноиди с антиоксидантно действие, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Розовият и червеният грейпфрут са богати на ликопен - антиоксидант, свързан с понижаване на риска от рак на простатата. Консумацията на грейпфрут съдейства за намаляване на повишения холестерол в кръвта.

Биоактивните вещества в грейпфрута потискат действието на простагландините, които предизвикват възпалителни реакции, и този цитрусов плод оказва благоприятен ефект при ревматоиден артрит и други заболявания, свързани с възпалителни процеси. Има ниска енергийна стойност (100 г внасят 35 ккал), подобрява храносмилането и е препоръчван плод в диетите за отслабване, като действието му се свързва и с недоказано стимулиращо действие върху основната обмяна и изгарянето на мазнините.

През последните години се предлагат много хранителни добавки, съдържащи екстракт от грейпфрут, който обикновено се извлича от семената и месестата част на плода (вторични продукти след отделяне на сока). Екстрактите от грейпфрут са богати на биофлавоноиди, оказват ефективен антибактериален и антигъбичен ефект, имат антиоксидантно действие. Нови проучвания доказват, че екстракт от грейпфрут оказва много благоприятен ефект върху стомашната лигавица и подпомага заздравяването й при язва на стомаха.

През последните 10 г. много изследвания сочат, че грейпфрутът повлиява действието на голям брой широко употребявани лекарства. Това се дължи главно на съдържащите се в грейпфрута фуранокумарини (бергамотин) и на нарингенина - продукт на основния биофлавоноид в грейпфрута нарингин, образуващ се под въздействието на чревните бактерии.

Тези вещества разграждат и блокират активността на специален ензим в чревната стена, отговорен за началния метаболизъм и всмукването на широк кръг лекарства. В резултат на това се увеличават нивата на тези лекарства в кръвта, което може да доведе до токсични странични ефекти. Най-много проучвания са проведени върху ефекта на сок от грейпфрут, но подобно действие е установено и при консумация на всички сегменти на плода.

Само една чаша (250 мл) сок от грейпфрут е способна да увеличи нивата в кръвта на някои лекарства до 19 пъти, като действието се проявява след 30 минути и продължава до 3 дни.

Установено е, че сокът от грейпфрут увеличава страничните неблагоприятни ефекти на редица лекарства, които се използват при високо кръвно налягане и други сърдечносъдови заболявания, като Cordaron (предизвиква аритмия), широко прилагани калциеви блокери като Nifedipin и Nimotop (може да доведе до тахикардия и хипотония).

Голямо повишаване на кръвните нива се установява при прием на лекарства, които се използват за намаляване на холестерола, като Lovastatin, Atorvastatin, Simvastatin (Zocor), Pravastatin, което може да доведе до сериозни странични ефекти от действието им. Грейпфрутът може да увеличи риска от кръвотечение, когато се консумира при употребата на антикоагуланти като Warfarin.

Грейпфрутът може също да увеличи страничните ефекти на лекарства, които се използват при нервни и психични проблеми и заболявания, като Diazepam, Tegretol, Xanax; на антихистамини, препоръчвани при алергии, лекарства за потискане на имунните реакции, които се използват при трансплантации, като Cyclosporin. От друга страна, грейпфрутът може да намали действието на Viagra, Digoxin, Theophylline и други лекарства.

Ефектът на сока от грейпфрут е индивидуален и варира в широки граници при отделните хора. Независимо от това при употребата на тези лекарства не е препоръчително да се консумира сок от грейпфрут. Друг подход е да не се спира консумацията на грейпфрута поради полезното за здравето му действие, а да се използват алтернативни лекарства, за които е установено, че грейпфрутът не оказва ефект.

Проучванията на действието на екстракти от грейпфрут върху нивата в кръвта и страничните ефекти на лекарствата са все още много ограничени и на този етап противоречиви, но учените от Харвардския университет смятат, че всички части на грейпфрута могат да оказват влияние.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...