Отговаря д-р Аспарух Аспарухов, консултант е на "24 часа" по ортопедия от старта на здравното му приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Компресивната невропатия на срединния нерв (nervus medianus) в областта на лакътя е известна като пронатор синдром. Най-често се дължи на хипертрофия и фиброзиране на околните мускули, на аномалии в залавните им места, на задебеляване на сухожилната лента върху нерва. Притискането на нерва може да бъде и малко над лакътя под т. нар. лигамент на Стръдър. Диагнозата в тези случаи се уточнява чрез рентгенографии най-малко в две проекции.

Клиничната картина на пронатор синдрома наподобява много тази на притискането на срединния нерв в областта на китката, известна като карпален синдром. Болката при компресията в лакътя е предимно през деня за разлика от преобладаващо нощната болка при карпалния синдром. Изтръпването и в двата случая обхваща първи до трети пръст на ръката. Точното локализиране на притискането се уточнява чрез електромиографско изследване.

Лечението при по-леките случаи започва с елиминиране на причините, довели до компресията - предимно физически усилия, свързани с въртеливи движения в лакътната става, типични за някои професии. В някои случаи се препоръчва временно обездвижване на лакътната става. При неповлияване се прибягва до инжектиране на лекарства около нерва.

Операция се предприема при остро настъпила компресия и липса на ефект от спешните лечебни процедури, както и при запуснати случаи с голяма давност на притискането. Понякога операцията е единствената лечебна възможност.