Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Възпалението на лигавицата на пикочния канал и на стената му се нарича уретрит.

Според това от какво се предизвикват, уретритите се разделят на предавани по полов път (специфични и неспецифични), хламидни, микоплазмени, трихомонални, гъбични - непредавани по полов път (дължат се на химични, травматични, алергични и др. причини).

Когато има инфекция, нейният път е възходящ, макар да е възможно развитието на уретрит и при низходяща инфекция.

Половите контакти са най-често причина за възникване на възпалението, след това инструменталните изследвания. За клиничната картина са характерни секреция от пикочния канал и дизурични оплаквания - смущения в уринирането.

Микробиологичното изследване на секрета и определяне на антибактериалната чувствителност на причинителите е от голямо значение за лечението. Ако то не се проведе правилно, процесът хроницифира. Инфекцията може да се разпространи към задната уретра, простатата, семенните мехурчета и пикочния мехур, към вътрешните полови органи. Тогава оплакванията се засилват, появяват се чувство на тежест в перинеума, общо неразположение, умора, нежелание за работа.

При травматичните уретрити също се касае за бактериално възпаление. Ако има чуждо тяло, например катетър, лечението е без успех, ако то не се премахне.

При вас заболяването е с голяма давност и най-вероятно проблемът не е само в уретрата, има и друго насложено заболяване (най-вероятно на простатата). За това е необходимо да се направи посявка от уретрата, да се вземат стерилна урина и простатен секрет или посявка на сперма и чак тогава да се види има ли бактериална резистентност.

Освен това е важно да се направи уретроцистоскопия, за да се провери дали има други усложнения, които изискват операция.

При вас има нередовно и недостатъчно продължително лечение със съответните антимикробни средства. Може би има и неспазване на хранителен режим и режим на работа - прекалена влажност и изстудяване. Уместна е консултация с уролог.