Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Ангиомиолипомът спада към по-редките паренхимни тумори на бъбрека. Описан е преди около 100 години. Съставлява близо 3% от бъбречните паренхимни тумори. Смята се, че е доброкачествен, но трудно може да се разграничи от раковия. Намира се по-често у болните с вродени заболявания.

Хистологично туморът е съставен от мастни клетки, гладкомускулни влакна и нетипични кръвоносни съдове.

Клинично при ангиомиолипома може да има болки в лумбалната област, палпираща се (опипваща се) туморна маса, хематурия (изпикаване на кръв) и умерена или остра коремна болка. Затова се предпочита този тумор да се оперира. Някои уролози настояват операцията да съхрани бъбрека, други са по-радикални.

Решението зависи от големината на туморната маса и оставащия функционален паренхим, както и от състоянието на другия бъбрек. Затова при поставяне на диагноза ангиомиолипом човек трябва да се обърне към уролог.

Опитните ехографисти могат да поставят диагнозата още преди операцията. Иначе тя се поставя след отстраняване на туморната маса (частично или пълно махане на бъбрек) и патохистологично изследване под микроскоп.