28°C   София
 

Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Пресбиакузисът е заболяване, което засяга възрастните хора и се характеризира с прогресивно намаление на слуха за високите тонове. Често това състояние е съпроводено и с появата на различни по сила и тоналност шумове, които значително намаляват разбираемостта на човешкия говор. Особено неприятна е липсата на пространствена ориентация на пациента - не определя посоката на звуковия източник в пространството.

Това заболяване се дължи на прогресивната загуба на слуховите клетки във вътрешното ухо и се предполага, че причина са артериосклеротични промени (стеснение) на кръвоносните съдове. Този процес може да бъде засилен от фактори като високо ниво на холестерола в серума, високо кръвно, спондилоартроза (шипове) на шийните прешлени, шум, работа на вибрации и високочестотен шум, нерационално хранене - липса на витамини и соли, или някои общи заболявания.

Може да има различна скорост на развитие в двете уши, но с времето настъпва глухота. При болни с изразена спондилоартроза на шийните прешлени намалението на слуха може да е съчетано и с увреждане на равновесния апарат, изразяващо се със световъртеж, залитане и нестабилност на походката. Най-често морфологичните промени при пресбиакузиса са аналогични при тези в очите и мозъка, поради което говорим за единен процес на стареене.

Има и теория за намаляване на еластичността на мембраната, върху която се разполагат слуховите клетки или патологични промени в нервните окончания на слуховия нерв. Описаните изменения могат да се проявят още в средната възраст и за късо време прогресират до загуба на възможността за разбиране на говора, докато при други презбиакузисът напредва бавно и в дълбока старост слухът остава в много добро състояние.

Лечението е трудно. Терапията започва със съдоразширяващи препарати или такива, съдържащи лидокаин и витамини. При напреднали случаи се препоръчва и апликирането на кохлеарни имплантанти, при условие че пациентът не е над 75-80 г. и е в добро общо състояние.

Рехабилитациата със слухови апарати е също възможна след преценка на възможностите на вътрешното ухо и задължително извършване на аудиологично изследване.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Необходими продукти: 200 гр. листа от спанак 50 мл. мляко 1/2 ч.л. захар 1 с.л. брашно 50 мл. адаптирано мляко 5 гр. масло Начин на приготвяне: Измийте листата на спанака и ги сварете за 10-15 мин. Когато омекнат, пасирайте, прибавете 50 мл. мляко и 1/2 ч.л. захар. Препечете 1 с.л. брашно, размийте го с 50 мл. адаптирано мляко, варете 2-3 мин.

"Заслужаваш всяко щастливо нещо в живота, защото си чудесно дете" е само едно от тях. Ето кои са останалите. Ти си невероятен слушател. Носиш доброта в сърцето си. Ти си светлината в моя живот. Винаги прави това, което е правилно. Независимо от обстоятелствата. Пред теб няма лимити за това, което искаш да постигнеш. Ти си наистина невероятен/на.

За да очаквате детето да е благодарно за нещата, които получава и правите за него, е логично да му дадете същото в замяна. Започнете с думите "благодаря". Не пропускайте да му ги казвате винаги, когато има защо. Направете така, че да ви чува, когато благодарите на други хора. Не му давайте всичко, което пожелае. Научете се да отказвате.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Женският ни национален отбор по волейбол записа втора поредна победа в Лигата на нациите. В среща от 13-ия кръг, играна в китайския град Нингбо, българките надиграха световния шампион Сърбия с 3:1 (21:25, 25:21, 25:17, 25:23). Нася Димитрова и Мирослава Паскова завършиха с по 15 точки за успеха на България, а Гергана Димитрова прибави 14.

Още 64 стари сгради в Пловдив са на път да станат като нови. Те попадат във втората вълна на саниране, която е за 18 млн. лева. Досега в града са обновени по програмата за енергийна ефективност около 120 панелки, каза зам.-кметът Димитър Кацарски. По думите на градоначалника Иван Тотев тези дни са им "изсипали" над 50 проекта за саниране.

Абсолютно безобразие нарече кметът Иван Тотев липсата на работещи климатици в градските автобуси. Тези дни температурата навън надминава 33 градуса.  Пловдивчани се оплаквали, че в рейсовете не се диша. Обяснението на кондуктори и шофьори било, че шефовете на транспортни фирми не им разрешавали. "Възможно е някой служител да е ядосан на