Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Пресбиакузисът е заболяване, което засяга възрастните хора и се характеризира с прогресивно намаление на слуха за високите тонове. Често това състояние е съпроводено и с появата на различни по сила и тоналност шумове, които значително намаляват разбираемостта на човешкия говор. Особено неприятна е липсата на пространствена ориентация на пациента - не определя посоката на звуковия източник в пространството.

Това заболяване се дължи на прогресивната загуба на слуховите клетки във вътрешното ухо и се предполага, че причина са артериосклеротични промени (стеснение) на кръвоносните съдове. Този процес може да бъде засилен от фактори като високо ниво на холестерола в серума, високо кръвно, спондилоартроза (шипове) на шийните прешлени, шум, работа на вибрации и високочестотен шум, нерационално хранене - липса на витамини и соли, или някои общи заболявания.

Може да има различна скорост на развитие в двете уши, но с времето настъпва глухота. При болни с изразена спондилоартроза на шийните прешлени намалението на слуха може да е съчетано и с увреждане на равновесния апарат, изразяващо се със световъртеж, залитане и нестабилност на походката. Най-често морфологичните промени при пресбиакузиса са аналогични при тези в очите и мозъка, поради което говорим за единен процес на стареене.

Има и теория за намаляване на еластичността на мембраната, върху която се разполагат слуховите клетки или патологични промени в нервните окончания на слуховия нерв. Описаните изменения могат да се проявят още в средната възраст и за късо време прогресират до загуба на възможността за разбиране на говора, докато при други презбиакузисът напредва бавно и в дълбока старост слухът остава в много добро състояние.

Лечението е трудно. Терапията започва със съдоразширяващи препарати или такива, съдържащи лидокаин и витамини. При напреднали случаи се препоръчва и апликирането на кохлеарни имплантанти, при условие че пациентът не е над 75-80 г. и е в добро общо състояние.

Рехабилитациата със слухови апарати е също възможна след преценка на възможностите на вътрешното ухо и задължително извършване на аудиологично изследване.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Избягването на алкохола може да е трудно през най-ранните етапи на бременността, докато другите не знаят, че чакате дете. Не е изключено да се чувствате задължени да се държите нормално, което включва пийването с приятели. Едновременно не желаете да споделяте все още новината и не искате да пиете. Тогава какво да правите,

Най-очевидният знак, че детето ви е подложено на тормоз, са необяснимите физически следи по тялото му като синини, натъртвания, ожулвания и други. Бъдете нащрек, ако започне да носи често блузи с дълъг ръкав. Това може да е знак, че иска да прикрие следите. Болките в главата и корема са друг възможен индикатор, че детето ви е тормозено.

Необходими продукти: 250 гр. бял дългозърнес ориз 4-5 с.л. растително олио 1 средно голяма глава ситно нарязан лук 4 яйца 2 стръка зелен лук, нарязан на ситно сол на вкус Начин на приготвяне: Сварете ориза според указанията на опаковката. Важно е след пълната му готовност да го отцедите добре. Така ще предотвратите залепването му при пържене.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бащата на убития от Джок Полфрийман студент Андрей Монов - Христо Монов, призова Калин Калпакчиев публично да обясни решението да пусне предсрочно убиеца на свобада. Нека обърнем схемата. Когато се случи нещо скандално и обидно за държавата ни, не ние жертвите, адвокатите ни или прокуратурата да коментираме.

Един от най-легендарните български футболисти Димитър Бербатов обяви, че прекратява активната си кариера на играч. Той я стартира в родния Благоевград с "Пирин", след това продължава в ЦСКА, германския "Байер" (Леверкузен), английските "Тотнъм", "Манчестър Юнайтед" и "Фулъм", "Монако" (Фр), гръцкия ПАОК и индийския "Керала Бластърс".

Над 6,5 млн. евро за 4 години изкараха двама гърци, въртейки нелегална телевизия от офис в Петрич. Групировката им предлагала услугите си у нас, Гърция, Италия, Холандия, Франция и Германия. Двамата другари имали и 2 счетоводни къщи, също ситуиарани в Петрич. Започнало разследване, което обединило няколко държави