Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Фиброаденомът е плътен, добре ограничен доброкачествен тумор. Среща се при 15 до 23% от жените във възрастта между 25 и 35 години и е по-чест сред чернокожите.

Обикновено има бавно протичане с изключение на подварианта, характерен за юношеската възраст.

Фиброаденомът е хормоналночувствителен тумор, който се влияе от менструалната цикличност и може да нараства по време на бременността. След критическата възраст обикновено претърпява обратно развитие.

В 80% от случаите е единичен, в 20% - множествен. Поставянето на диагнозата обикновено не представлява проблем. Понякога може да се сбърка с дебелостенна киста.

Поведението включва проследяване в динамика - с преглед при онкохирург и мамография след 40-годишна възраст.

При бързонарастващи фиброаденоми или при липса на възможност за контролни прегледи се извършва оперативно отстраняване.

Прогнозата е добра.

След операцията трябва да се води здравословен начин на живот - рационално и балансирано хранене (с повече храни от растителен произход), физическа активност, достатъчна почивка, положителни емоции и позитивна нагласа.

При повторна поява на "фиброаденоми" отново метод на избор е оперативното отстраняване на двете формации и задължително изследване под микроскоп.

Ако се потвърди, че отново са фиброаденоми, друго лечение не се налага. Ако се окаже, че има злокачествен тумор, се налага комплексно обсъждане от онкологичен комитет в състав хирург, химиотерапевт, лъчетерапевт, патолог. Онкокомитет ще определи индивидуалния лечебен план, след като вече е уточнен стадият на заболяването.

Мерките срещу рецидивиране на фиброаденома са:

- да не се консумират животински мазнини, сладки храни и алкохол,

- да се предпочита вегетарианска храна,

- да се засили физическата активност,

- да се търсят положителни емоции.