Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

С махането на жлъчния мехур се решават редица сериозни проблеми:

- премахване на възпалително и инфектирано огнище при гноен или катарален холецистит;

- изваждане на склонния да образува камъни жлъчен мехур;

- премахва се една преканцероза - хронично възпалената жлъчна стена има потенциал за раково израждане;

- изчезват честите кризи и опасността от запушване на жлъчен или панкреасен канал от жлъчно камъче.

Често жлъчнокаменната болест върви успоредно с язва на стомаха или дванадесетопръстника или с хроничен или обострен панкреатит. Ако те не бъдат лекувани адекватно и успоредно с премахването на жлъчката, оплакванията ще останат заради причини в тези органи.

В най-общи линии оплакванията след махане на жлъчката (постхолецистектомичен синдром) се разделят на 2 големи групи съобразно причините им:

1. От страна на жлъчната система - остатъчни камъни в жлъчните пътища (или вторично образувани); стеснения или кисти на жлъчните канали или папилата, тумори на жлъчно-панкреатичната система. Те могат да са резултат от ново заболяване или несъвършенство в проведената операция. В повечето случаи тези усложнения се коригират с ендоскопски методи или в краен случай с повторна операция.

2. Заболявания от страна на съседни органи и системи, появили се успоредно или след операцията - хроничен колит, апандисит, диафрагмална херния, бъбречнокаменна болест, тумори на стомаха и червата и различни психопатологични състояния. Нерядко тези заболявания се комбинират. Гастроентерологът и коремният хирург трябва индивидуално да подхождат към всеки отделен пациент за строго интерпретиране на оплакванията му преди и след операцията.