25°C   София
 

Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски.

Пемфигусът е най-тежкото заболяване в дерматологията. Името му произлиза от гръцката дума "пемфис", която означава "мехур" и отразява клиничната картина.

Пемфигусът се проявява с различни по големина мехури на различни места по кожата. Те са хлабави, при натиск увеличават размерите си и при разкъсване оставят кожна повърхност без епидермис (т.е. обширни ерозии). От тях изтича течност, която се втвърдява във вид на кори и вторично се инфектира с бактерии.

Кожата загубва голяма част от защитната си функция. Тя губи течност и става лесен обект за инфекции. В лигавицата на устата и гениталната лигавица няма горен рогов слой и поради това мехури не се образуват. Там са налице ерозии, плитки рани, от които изтича течност.

Промените не са болезнени. Може да засегнат и скалпа с опадане на косата и сплъстяването й от изтичащата течност. Допреди появата на кортикостероидите болестта бе изключително тежка за контролиране. Болните лежаха във вани с разтвор от калиев перманганат, за избягване на инфектиране на организма. Откритите повърхности се мажеха с бои, за да се унищожат микробите.

С кортикостероиди лечебната практика се подобри до степен да се получат дълги ремисии с малки дози лекарство. Все пак болният го приема цял живот с всички произтичащи от това странични действия, които често пъти са по-тежки за контролиране от болест. Такива са остеопорозата, Къшинговият синдром, честите инфекции, пневмониите и др.

Необходим е непрекъснат контрол на специалист, който да определя минималната доза кортикостероид. При много от болните се включва и друго лекарство - цитостатик, с по-малко странични ефекти, което дава възможност да се намали кортикостероидният препарат.

Болестта не е много честа. В някои страни е рядкост, но България спада към държавите със сравнително висок брой болни. Другите са Израел и Индия. Предполага се, че освен генетични фактори за болестта играят роля условия от околната среда и от бита на населението.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Когато разберете, че сте бременна, е най-добре да заведете любимеца си на ветеринарен лекар. Докторът ще провери дали не е заразен с някаква бактерия, която може да бъде опасна за вас и плода. Направете и необходимите ваксини, за да сте сигурни, че сте взели всички превантивни мерки срещу евентуални болести, с които животното може да ви зарази.

Всички синоптички се познаваме, с Никол Станкулова израснахме заедно, радвам се, че всички вече имат бебета  "Няма място за конкуренция между мен и останалите колежки синоптички от другите медии. Всички се познаваме." Това призна пред "България Днес" една от най-чаровните водещи на времето в националната телевизия Ева Кикерезова.

Мао Пейчън, на седем години и половина, много обича да рисува. Вече две години учи рисуване, предава радио "Китай". „Надявам се един ден да направя голяма изложба, ако след като порасна, мога да продам картините си и да спечеля много пари, искам да заведа родителите си на околосветско пътешествие,“ каза тя

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Застреляните Ивайло Попов и Цветанка Костадинова били семейство едва от година Съседка за убиеца: Изглеждаше много зловещо, не беше нормален “Не мога да повярвам, че отнемат живота на някой млад, дошъл тук с мечтите си, тъкмо намерил любовта”, плаче близка на жертвите 67-годишен поляк разстреля петима свои съседи, трима от които българи

Ето какво заяви старши треньорът на България Красимир Балъков веднага след съкрушителната загуба 0:6 от Англия в европейска квалификация в София: "Нямаме класа. Просто и елементарно – нямаме класа. Разбирам всички хора, които са си купили билети и искат нещо по-различно, но срещу този отбор на Англия, с тази динамика и с тези футболисти,

Инициативата е посветена на 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература Народният театър „Иван Вазов“ стартира кампанията по честването на 170-годишнината от рождението на своя патрон Иван Вазов с инициатива, в която кани малки и големи от цяла България да си припомнят забележителното слово на Патриарха на българската