Уникална операция спаси живота на двама пациенти в Националната кардиологична болница вчера. Кръвоснабдяването на мозъка им бе възстановено със саморазширяващи се стентове, поставени в шийните артерии през артериите на ръката от същата страна, обясни доц. Добрин Василев, началник на отделението по инвазивна кардиология, който я извърши. Партнира му известният италиански кардиолог д-р Джанлука Ригатели.

Манипулацията е изключително сложна, тъй като артериите са много усукани. Затова се прави рядко по света.

С това в болницата стартира специална програма, която цели масовото използване на стента при болни, при които традиционната хирургия не помага.

Уникална за България операция спаси 2 човешки живота вчера в Националната кардиологична болница, съобщи нейният директор проф. Владимир Пилософ.

“На пациенти, поразени и от инсулт, и от инфаркт, успяхме да поставим саморазгъващи се стентове в шийните артерии, като минахме през артерията на ръката от същата страна”, разказа доц. Добрин Василев, началник на отделението по инвазивна кардиология, който извърши операцията. Партнира му известният италиански кардиолог д-р Джанлука Ригатели.

“Такива интервенции се правят много трудно технически, тъй като артериите от едната страна са много криви и достъпът на стента е изключително сложен”, обясни доц. Василев. Предимството обаче било безспорно, тъй като не се допускало травматизиране на аортата и така се избягвали възможните усложнения.

Заради техническата си сложност тази манипулация е правена няколко пъти по света. В България е за първи път.

Двамата късметлии са избрани от пациентите в болницата. Единият мъж е на 58 г., а другият - на 76.

С тази операция практически стартира специалната програма на Националната кардиологична болница за лечение на шийните стенози, уточни доц. Василев. По думите му тя е крайно необходима, тъй като има значителна група пациенти, при които стандартната хирургия е много рискова и стентът като приспособление за разширяване на кръвоносния съд е най-добрият възможен метод.

"Целта на програмата е стентът да влезе в масова употреба, а не да бъде екзотика, както досега", обясни доц. Василев.

Италианският участник в операцията д-р Джанлука Ригатели е 41-годишен инвазивен кардиолог, тесен специалист в областта на периферните артерии, включително и на тези, захранващи мозъка. В Италия той работи в "Ровиго Дженерал хоспитъл" край Верона. Пътува по цял свят, и друг път е идвал у нас.

“Идвам в България не за да уча колегите си, а да работя заедно с тях при пациенти с особено сложни медицински проблеми”, заяви той.

По думите му поставянето на стентове на каротидните артерии, които кръвоснабдяват мозъка, все още е неразработена територия на медицината. Причините за това били различни - все още се спорело точно какви специалисти да се занимават с това, а и много от пациентите нямали ясни симптоми дори при силно стеснение на кръвоносните съдове.

“Когато мозъкът даде сигнали, че страда от липса на достатъчно кръв, инвазивната процедура може да спаси пациента от инсулт. Разбира се, част от болните се нуждаят от класическа операция, за да се възстанови нормалното протичане на кръвта”, смята Ригатели.

Според специалиста в България заболяванията на атеросклеротична основа се проявяват по-рано в сравнение със Западна Европа. Обяснението му е, че българите живеят доста нездравословно - хранят се вредно, имат наднормено тегло, не спортуват достатъчно и от ранна възраст пушат.

Ригатели даде висока оценка на професионализма на колегите си от Националната кардиологична болница, а проф. Пилософ изтъкна, че съвместната работа ще продължи.

Д-р Джанлука Ригатели
Д-р Джанлука Ригатели