Погрешно се смята, че само яденето е фатално за мечтаната слаба фигура. От огромно значение е и как поднасяме информацията на мозъка. Има дребни хитрини, които дават илюзията, че ядем, каквото ни се прииска, без да трупаме възглавнички по корема и бедрата. Случвало ви се е да възкликнете: "Това аз ли съм? Сигурно съм с 5 килограма по-малко на тази снимка!". И тутакси решавате, че минавате на диета - ей го къде е Денят на влюбените. Мотивацията обаче не трае дълго - след половин-един час споменът е избледнял, някой ви е довел до състоянието от гняв или стрес да произведете "кофа адреналин", която по навик неутрализирате с необуздано ядене.
За да се постигне трайно и неусетно вталяване, диетолозите препоръчват да се смени начинът на хранене и като цяло да се премине към здравословен начин на живот. Промяната на навици обаче никак не е лесна. Опитайте да се въоръжите с верните инструменти. Има ги във всеки дом, важно е да излязат на бойното поле.

Ренде
Обикновено хората, които искат да влязат във форма, решават да намалят месото. Като не отчитат колко много калории има в повечето млечни продукти, особено в някои видове сирена, които могат да конкурират дори маслото. Даже да си казвате, че няма страшно, защото режете кашкавала тънко като вестник, едва ли е така. Не случайно в заведенията ви приготвят сандвича с настърган кашкавал, а не на филийки - така с малко количество се покрива голяма площ и окото не се лакоми за още. Ако свикнете да използвате кашкавала по тази технология, ще можете да си позволите да овкусявате с него дори супи и спокойно да слагате пармезан на спагетите.

Спрей за олиото
Спрейовете за растителните масла, които първоначално се наложиха само като поредната мода за сервиране, прокарана като хрумване на производителите как да ви вземат парите за нещо "по-така", бързо бяха оценени не само от диетолозите. От една страна, е много трудно при сипване да покапе, което само по себе си е плюс за всяка домакиня, но и успявате да овкусите добре варените зеленчуци и салатите с по-малко количество. За по-добър аромат, който също манипулира сетивата, че получават повече за ядене, можете да поставята клонки сушени подправки и билки в шишенцето. Ако си направите труда да премерите колко зехтин слагате на салатата, гарнитурата и при готвенето, с изненада ще констатирате, че сборът може да достигне 9-10 лъжици, при препоръчителни 1-2, ако сте в режим на отслабване.

Дистанционното
Пропускайте рекламите по телевизията. Колкото повече храна виждате, дори и само на екрана, толкова по-голяма е вероятността да посегнете към изкушенията, без изобщо да сте гладни. Сменяйте за малко канала, докато ви омайват с реклами на храни, ставайте да се разтъпчете, да проветрите или да свършите друга рутинна домакинска работа, която не отнеме време. Ако все пак с крайчеца на окото зърнете нещо вкусно и не можете да се сдържите, хапнете настъргани на лентички сурови моркови, домашно приготвени пуканки без сол, малък плод или 1-2 супени лъжици сурови ядки.

Рамки
Дори да видите на лаптопа снимките отпреди 5 години и да се възмутите колко много сте наедрели, внезапно обзелата ви в този момент решителност за отслабване с времето ще залинее. За да има мотивиращ ефект, фотото трябва да е непрекъснато пред вас, за да ви дразни. Поставете снимки от слаб период, в който изглеждате секси, на видни места из къщата и офиса. Ако пък сте толкова привързани към цифровия формат на снимките, вземете си дигитална фоторамка. Дръжте я близо до гардероба или до огледалото, за да виждате контраста и към какво се стремите.

Лепенки
Запишете си 5 конкретни причини, поради които трябва да промените хранителните си навици - например, за да сте по-здрави и енергични, да носите прилепнали дрехи, да се чувствате комфортно още на 14 февруари или поне на плажа през лятото. Резюмирайте с няколко думи върху лепяща се бележка и я сложете на видно място. Не се ограничавайте до традиционни места като хладилника. Когато отивате на работа или да пазарувате уредът не идва с вас, затова е подходящо да лепнете едно листче и на портфейла си. Изглежда малко наивно, но това наистина ще ви помогне да останете концентрирани в целта.

Вестникът
Когато изпитате непреодолимо желание да изядете нещо, опитайте се да отвлечете вниманието си за десетина минути от мисълта за храна. Прегледайте вестника, наредете един пасианс или пък подновете лака на ноктите си. Когато приключите, поривът може да е попреминал. Ако не - остава утехата, че поне сте отложили злото.

Дозиращи съдове
Местата, на които се променя формата на съдовете, обикновено не са случайни - това е границата на нормата. Не навлизайте в разширяващата се плоска част на чинията за супа. Имайте предвид и че достатъчна за наяждане порция спагети например е половин средна по големина чиния, а не цяла. Затова предварително си набележете докъде ще слагате. Ако не се доверявате на окомера си, сипвайте с черпаци или купи с мерителни черти.

Кана за вода
Важно е да сте добре хидратирани, ако искате бърз метаболизъм. Резултати от проучване, публикувано в Журнала по клинична ендокринология и метаболизъм, показват, че 2 чаши вода може да засилят през следващия час обмяната с до 30 процента. Това означава, че ще изгаряте повече калории и съответно ще слабеете повече. Ако не ви е вкусна натурална, добавете малко прясно изцеден сок - от лимон, лайм, краставица - вкусно е и утолява жаждата.

Малки чинии
Не бива да се сервира в големи чинии, защото човек несъзнателно приема съда като порцион. И пълни ли, пълни, дори да няма гости, на които иска да засвидетелства гостоприемство. Ако използвате по-малки съдове, храната, първо, ще изглежда повече, и второ - няма начин да натъпчете неразумни количества. Ако подмените 30-сантиметровите по диаметър чинии за основното ястие с 25-сантиметрови, можете да очаквате с 22% по-малко изядена храна и приближаване сантимер по сантиметър към идеалната талия. Трикът е добър за цялото семейство. Повечето майки сипват на децата в големи чинии, за да капят по-малко, но те винаги ще цапат, дори да ядат в поднос. Просто го умеят!

Високи тесни чаши
Огледайте се хубаво в заведенията, които посещавате. Обърнете внимание на чиниите, приборите, чашите. Сигурно сте попадали на такива, от които е трудно да се пие, защото са толкова тесни, че подпират и най-елегантния нос. Не е случайно. Издължените чаши създават илюзията, че имат повече съдържание, отколкото ниските им тумбести братовчеди, съветва специализираното сп. "Ол ю".

Непрозрачни кутии
На колкото по-видно място в кухнята държите сладкишите, толкова по-скорострелно ще ги ометете. Ако обаче са прибрани в шкаф и нямате пряк визуален контакт, може да остане неотворен дълго време. Затова дръжте изкусяващите сладки храни в непрозрачни съдове, а най-добре - на най-високия ред в шкафа или най-отзад, е пък трикът, популяризиаран от Международния журнал по затлъстяване.

Дневник на изяденото
Почти няма човек, който да си дава ясна представа колко храна изяжда по време на деня. „Нищо не ям, от въздуха дебелея" е една от най-честите реплики на хората на диета, но нищото често се оказва като от режим за захранване на по-драстичните терапии. Лесно е да се забравят например междинните похапвания, изядените бонбони в офиса за рождения ден на колега и изгълтаните калорични напитки. Добър начин да добиете представа колко наистина изяждате, е да си записвате. И бъдете честни.

И нещо не толкова обикновено - умна вилица

Ако тези всекидневни предмети "за отслабване" ви се виждат твърде обикновени, скоро ще можете да си поръчате умна вилица, чийто прототип беше представен за първи път на шоуто за потребителска електроника CES 2013. Приборът има вградена електроника, която чрез сензори следи колко бързо се храни човек. Ако установи, че темпото не е здравословно и преяждате, започва да вибрира до изнервяща невъзможност да се храните. Така по изкуствен път ви осигурява необходимите на мозъка 20 минути да осъзнае, че сте сити, преди вече да сте преяли.